Dieselroet op de werkvloer: wat moet je ondernemen als werkgever?

Sinds 2012 deelt het International Agency for Research on Cancer (IARC) dieselroet in als een kankerverwekkend product voor de mens. Volgens de welzijnswetgeving moet je als werkgever of preventieadviseur de chemische agentia op de werkvloer in kaart brengen en de mogelijke risico’s beoordelen en aanpakken. Maar wat is dieselroet precies? En waar moet je nu concreet op letten als werkgever. 

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 26 januari 2023

Risico’s van dieselroet

Wanneer je fossiele brandstoffen verbrandt, komen er afbraakproducten vrij die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bij het verbranden van diesel ontstaan er zo zeer fijne, zwarte deeltjes, namelijk dieselroet.

Dieselroet is een product dat gekend is als kankerverwekkend voor de mens. Maar andere mogelijke gevolgen na contact met dieselroet zijn: hart- en vaatziekten, ontstekingen op de luchtwegen en irritatie van de ogen, neus en keel.

Wat kan je doen?

In functie van de veiligheid en gezondheid van je medewerkers, moet je de mogelijke risico’s op de werkvloer beoordelen én aanpakken. Bij dieselroet moet je dus rekening houden met de blootstelling aan de uitstoot van dieselpartikels en andere uitlaatgassen.

Concrete actiepunten:

  1. Leg via een risicoanalyse de chemische agentia op de werkvloer vast.
  2. Evalueer de blootstelling aan dieselroet via metingen.
  3. Pas het ALARA-principe (As Low As Reasonably Achievable) toe: hou het gebruik van en contact met dieselroet zo laag mogelijk.
  4. Zoek actief naar alternatieven voor dieselgebruik. Beperk de blootstelling door dieselmotoren te vervangen of te verwijderen. Is dit niet mogelijk? Zorg dan voor vervanging van oude motoren, regelmatig onderhoud, installatie van roetfilters of katalysatoren.
  5. Beperk de blootstelling op vlak van intensiteit, duur, aantal medewerkers…
  6. Gebruik dieselmotoren bij voorkeur buiten. Is dit niet mogelijk, voorzie dan een goede mechanische of natuurlijke ventilatie.

Inspectiecampagnes 2023

Jaarlijks controleert Toezicht Welzijn op het Werk (TWW) enkele specifieke knelpunten binnen bepaalde sectoren en regio’s. In 2023 focust één van de nationale inspectiecampagnes zich op de risico’s van dieselroet.

Lees meer >>