Duidelijkheid voor bouwsector rond vrijgestelde overuren

Sinds 1 januari 2019 kunnen werknemers uit alle sectoren per jaar 180 overuren presteren aan een fiscaal gunstiger tarief. In de bouwsector kon dat vroeger al, àls de werkgever gebruik maakte van een elektronisch systeem voor aanwezigheidsregistratie. Dat zal in de nieuwe regeling geen ‘harde verplichting’ meer zijn.

2 minuten leestijd Verloning personeel 16 oktober 2019

Van 130 naar 180 vrijgestelde overuren

Normaal gezien kost het werkgevers veel geld wanneer hun medewerkers overuren presteren. Maar daar paste de wetgever een mouw aan door een vrijstellingsregeling voor de bedrijfsvoorheffing uit te werken. Zo konden werkgevers hun medewerkers 130 overuren per jaar laten presteren aan een fiscaal gunstiger tarief. Begin 2019 besloot de wetgever zelfs om dit aantal tijdelijk (tot eind 2020) op te trekken naar 180 overuren.

Uitzondering bouwsector

De bouwsector had vóór de nieuwe regeling al een vrijstelling tot 180 overuren, in tegenstelling tot de andere sectoren. Werkgevers uit de bouwsector die ook gebruik wilden maken van de vrijstelling voor de 50 extra overuren (boven de eerste 130), moesten wel met een elektronisch aanwezigheidsregistratiesysteem (EARS) of de applicatie Checkin@work werken.

Toen het aantal overuren voor alle sectoren uitgebreid werd naar 180 overuren, zat de bouwsector dan ook met één prangende vraag: moeten we dan nog verplicht gebruik maken van die aanwezigheidsregistratie? Voor de andere sectoren geldt die verplichting immers niet.

Gedoogbeleid

Hoewel de voorwaarde rond de aanwezigheidsregistratie wettelijk nog blijft bestaan, blijkt de belastingadministratie toch de vrijstelling voor de bedrijfsvoorheffing te accepteren als werkgevers in de bouwsector de voorwaarde niet nakomen.

Welk overurenstelsel kies je het best?

Binnen de bouwsector bestaan er verschillende manieren om je medewerkers overuren te laten presteren. Soms is het voor jou als werkgever niet makkelijk om het juiste stelsel te kiezen. Daarom ontwikkelden we samen met Bouwunie een handige tool. Je beantwoordt enkele korte vragen en weet meteen welk overurenstelsel het best aansluit bij jouw situatie.

>> Naar de tool

Relevante artikels

Lees zeker ook ...