Duurzame alternatieven voor de bedrijfswagen?
Het mobiliteitsbudget zal binnenkort zijn intrede maken. Zo kunnen sommige werknemers hun bedrijfswagen omzetten in andere alternatieven.
Het mobiliteitsbudget zal binnenkort zijn intrede maken. Zo kunnen sommige werknemers hun bedrijfswagen omzetten in andere alternatieven.
Via het mobiliteitsbudget zal de werknemer zijn bedrijfswagen kunnen inleveren via drie mogelijke pijlers:
De beslissing om dit systeem in te voeren, ligt bij de werkgever die zelf kan bepalen welke duurzame vervoersmiddelen aan bod kunnen komen. Het mobiliteitsbudget van de werknemer wordt bepaald op basis van de totale kostprijs op jaarbasis voor de bedrijfswagen, ook rekening houdend met bijhorende kosten zoals brandstofkosten, de verzekering, onderhoud, fiscale kosten, …
Het grote verschil met de mobiliteitsvergoeding (cash for car) is de focus op multimodaliteit. Zo kan de werknemer via het mobiliteitsbudget, afhankelijk van het af te leggen traject, kiezen om zijn bedrijfswagen te vervangen door een milieuvriendelijke wagen voor het volledige traject. Maar hij kan evengoed een gedeelte van het traject afleggen met de milieuvriendelijke wagen in combinatie met een abonnement op het openbaar vervoer, deelfiets, tram, …
Door de keuze voor het gebruik van de duurzame vervoersmiddelen en diensten binnen pijler 2 volledig vrij te stellen van sociale lasten en belastingen, wil dit systeem het gebruik van duurzame transportmiddelen stimuleren. De milieuvriendelijke bedrijfswagen ondergaat de gewone sociale en fiscale behandeling van een bedrijfswagen. De uitbetaling van het restsaldo in pijler 3 daarentegen wordt sterk ontmoedigd omdat er op dit bedrag een specifieke sociale bijdrage van 38,07 % geldt.
Het mobiliteitsbudget werd ondertussen goedgekeurd in de commissie Financiën. Als de commissie Sociale Zaken en de plenaire vergadering in februari het licht op groen zetten, kan het mobiliteitsbudget op 1 maart 2019 in werking treden.
Relevante artikels
Verloning personeel
06 juli 2017