Een contract bepaalde duur of duidelijk omschreven werk opzeggen

Sinds 1 januari 2014 zijn er, in het kader van het eenheidsstatuut, uniforme opzegtermijnen  voor zowel arbeiders als bedienden. Ook de proefperiode bestaat sindsdien niet meer.

5 minuten leestijd Personeelsbeleid 09 juli 2017

Eenheidstatuut

Om te vermijden dat, bij gebrek aan opzegmogelijkheden, de overeenkomsten van bepaalde duur en duidelijk omschreven werk uit het arbeidsrecht zouden verdwijnen, werd er besloten om voor deze overeenkomsten een opzeggingsmogelijkheid te creëren, conform de hieronder vermelde modaliteiten.

Basisprincipe

Het basisprincipe geldt nog steeds: een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of duidelijk omschreven werk opzeggen kan niet eenzijdig gebeuren zonder dringende reden. Bijgevolg blijft in de regel bij een beëindiging door één der partijen het principe behouden dat er een verbrekingsvergoeding zou moeten betaald worden gelijk aan het loon voor de duur tot het einde van de arbeidsovereenkomst, met maximaal tweemaal de vergoeding die betaald zou moeten worden bij een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur.

Op dit principe is sinds het eenheidsstatuut vanaf 2014, aldus een uitzondering ingevoegd in de figuur van een opzeggingsmogelijkheid.

Opzeggingsmogelijkheid bij contract bepaalde duur of duidelijk omschreven werk

Dubbele voorwaarde

De overeenkomsten van bepaalde duur of van duidelijk omschreven werk, die een aanvang nemen ten vroegste op 1/1/14, zullen opgezegd kunnen worden mits inachtneming van een dubbele voorwaarde :

een dergelijke overeenkomst kan enkel opgezegd worden gedurende de eerste helft van de overeengekomen duurtijd (bij overeenkomsten van bepaalde duur), dan wel gedurende de eerste helft van de vooropgestelde duurtijd (bij overeenkomsten van duidelijk omschreven werk) ;

deze periode, waarin de opzegging mogelijk is, mag evenwel de termijn van zes maanden niet overschrijden.

Voorbeelden

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van 1/2/2018 tot en met 31/1/2019:

  • Deze arbeidsovereenkomst heeft een duurtijd van 12 maanden;
  • Gedurende de eerste helft, hetzij zes maanden, kan men het contract bepaalde duur of duidelijk omschreven werk opzeggen;
  • Deze helft overschrijdt zes maanden niet.

Een arbeidsovereenkomst van duidelijk omschreven werk met een vermoedelijke duur van 1/3/2018 tot en met 29/2/2020:

  • Deze arbeidsovereenkomst heeft een vermoedelijke duurtijd van 24 maanden;
  • Gedurende de eerste helft kan opgezegd worden. Evenwel overschrijdt deze helft (12 maanden) de termijn van zes maanden en wordt aldus gereduceerd tot zes maanden;
  • Deze periode, binnen dewelke de opzegging mogelijk is (eerste helft met maximaal zes maanden), is een vaste termijn, die aldus niet geschorst wordt omwille van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Deze termijn vangt uiteraard aan bij de aanvang van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.

Te respecteren opzeggingstermijnen

De te respecteren opzeggingstermijnen zijn dezelfde als de opzeggingstermijnen bij een opzegging van een contract van onbepaalde duur, en zijn aldus, gelet op de beperking tot zes maanden.

Opzegging werkgever

Anciënniteit

Opzeggingstermijn

0–3 maanden

1 week

Vanaf 3 maanden

3 weken

4  maanden

4 weken

5 maanden

5 weken

6- 9 maanden

6 weken

Opzegging werknemer

Anciënniteit

Opzeggingstermijn

0–3 maanden

1 week

3–6 maanden

2 weken

Verbreking tijdens periode in dewelke opzeggingstermijn mogelijk is

Indien een arbeidsovereenkomst zonder dringende reden beëindigd wordt gedurende de periode tijdens dewelke de opzegging mogelijk is, doch waarbij geen opzeggingstermijn gerespecteerd wordt, dient men een verbrekingsvergoeding te betalen die overeenstemt met het loon van de niet gerespecteerde opzeggingstermijn.

Voorbeeld

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van 1/2/2018 tot en met 31/1/2019:

  • Deze arbeidsovereenkomst heeft een duurtijd van 12 maanden;
  • Als de werkgever verbreekt op 31/7/2018 in de loop van de dag, dient hij een verbrekingsvergoeding betalen, gelijk aan het loon voor 5 weken, hetzij de opzeggingstermijn bij opzegging door werkgever in het tweede kwartaal.

Einde arbeidsovereenkomst

Belangrijke vereiste om de opzeggingstermijnen toe te passen, is dat het einde van de arbeidsovereenkomst moet liggen binnen de periode binnen dewelke de opzegging mogelijk is. Bijgevolg dient de laatste dag van de opzeggingstermijn, en aldus de datum uit dienst, te liggen binnen de periode van de eerste helft van de overeenkomen duur, met een maximum van zes maanden.

Gelet op het feit dat de periode, binnen dewelke de opzegging mogelijk is, een vaste termijn is, met geen mogelijk tot verlenging, kan er zich een probleem stellen als de opzeggingstermijn van een werknemer, na een tijdige opzegging, geschorst wordt wegens, bijvoorbeeld, ziekte. In dit geval kan de arbeidsovereenkomst eindigen na de periode binnen dewelke opzegging mogelijk is en dient de algemene regel, zoals uiteengezet onder punt 2, toegepast te worden.

Indien dergelijke situatie zich voordoet, zal de werkgever aldus de reflex moeten hebben om tijdig, dus op het einde van de vaste termijn, de arbeidsovereenkomst alsnog te verbreken, met betaling van een (aanvullende) verbrekingsvergoeding.

Voorbeeld

Een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur van 1/2/2018 tot en met 30/11/2018:

  • Deze arbeidsovereenkomst heeft een duurtijd van 10 maanden;
  • De werkgever kan het contract bepaalde duur of duidelijk omschreven werk opzeggen tot en met 30/6/2018;
  • De werkgever zegt op met ingang van de opzeggingstermijn op maandag 4/6/2018 om normaliter te eindigen op 1/7/2018;
  • De werknemer valt ziek op 22/6/2018, met een geattesteerde arbeidsongeschiktheid tot 10/07/2018;
  • Als de werkgever geen actie onderneemt, zal het einde van de opzeggingstermijn buiten de periode, binnen dewelke opzegging mogelijk is, vallen en zal de normale verbrekingsvergoeding betaald moeten worden, zijnde 8 weken (4 weken x 2);
  • Bijgevolg zal de werkgever ten laatste op 25/6/2018 moeten verbreken, met uitbetaling van een aanvullende verbrekingsvergoeding voor de resterende termijn, zijnde 1 week.

Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten

Als de partijen verscheidene opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd of een duidelijk omschreven werk hebben gesloten, waarbij de opeenvolging wettelijk toegestaan is, kan de opzeggingsmogelijkheid enkel toegepast worden tijdens de eerste overeenkomst die de partijen hebben gesloten.