1 jaar #metoo: meer organisaties en ondernemingen maken werk van een beleid

Sinds de beweging rond #MeToo op gang kwam, maken meer en meer bedrijven en organisaties werk van een beleid rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat zegt Frank Van der Elst, teamleader psychosociaal welzijn bij Liantis. “Een positieve zaak. Door over het probleem te praten, neem je het taboe weg.”

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 23 oktober 2018
Grensoverschrijdend gedrag

Ongeveer een jaar geleden – in oktober 2017 - kwam de #metoo-beweging op gang na onthullingen rond filmproducent Harvey Weinstein. Sindsdien stijgt het aantal onthaalgesprekken bij een vertrouwenspersoon of een externe preventieadviseur rond seksueel grensoverschrijdend gedrag wel, maar toch blijft het eerder zeldzaam.

#MeToo-vragen

Wat wél enorm in de lift zit, zijn het aantal ondernemers en HR-managers die aankloppen bij hun externe preventiedienst. “Veel ondernemingen willen iets doen en/of een beleid op poten zetten. Veel van hen zitten ook met vragen. Hoe doen we dat precies? Hoe verloopt de meldingsprocedure? Mag dat wel, een schouderklopje? Wat moeten we doen om een slachtoffer op te vangen”, vertelt Frank Van der Elst.

Net zoals bij pakweg pestgedrag is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken én leidinggevenden duidelijke voorschriften te geven.

Beleid

“Het is goed om als organisatie op voorhand na te denken over het probleem en iets op papier te zetten. Hoe gaan we reageren op een melding? Hoe gaan we sensibiliseren? Net zoals bij pakweg pestgedrag is het belangrijk om het onderwerp bespreekbaar te maken én leidinggevenden duidelijke voorschriften te geven." 

"Zo hebben we bij een organisatie bijvoorbeeld een gedragscode opgesteld. Daarin wordt vastgelegd of die collega’s elkaar de hand geven, of een schouderklopje kan, wat ze al dan niet aanvaarden. Op die manier is dat duidelijk voor alle medewerkers.”

Taboe weghalen

“Het is alvast een zeer goede zaak dat er ook over dit soort probleem gepraat wordt op de werkvloer. Hierdoor wordt het ernstig genomen én neem je het taboe weg. Want dat taboe is het grootste probleem waardoor slachtoffers zich vaak niet durven te melden.”

Bovendien moeten organisaties ook élke medewerker betrekken. “De #metoo-beweging richt zich vooral op vrouwen maar ook mannen kunnen het slachtoffer zijn. Daar rust mogelijk nog een groter taboe op. Het beleid moet dus naar alle medewerkers gericht zijn, zowel mannen als vrouwen.”