Eerste coronavaccins geplaatst op de werkvloer

In het vleesverwerkend bedrijf Sopraco in Geel vond op woensdagochtend 30 juni 2021 een primeur plaats: een arbeidsarts van Liantis plaatste er voor het eerst coronavaccins bij medewerkers op de werkvloer. Het ging om een pilootproject van de overheid waarbij er getest werd hoe zo’n vaccinatieronde op het werk verloopt. Zo zouden externe preventiediensten zoals Liantis in de toekomst een rol kunnen spelen bij vervolgvaccinaties.

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 30 juni 2021

Primeur

Het vleeswerkend bedrijf Sopraco uit Geel mocht deze ochtend als eerste in dit land hun medewerkers laten vaccineren op de werkvloer. In totaal kozen een 50-tal werkkrachten – vooral mensen met een Poolse, Roemeense en Portugese nationaliteit - tussen 9 en 11 uur voor een vaccin. Het bedrijf richtte een speciale vaccinatieruimte op, op hun bedrijfssite zodat alles vlot en veilig kon verlopen.

Het ging om een pilootproject van de overheid en het coronacommissariaat, die dit bedrijf selecteerden. “Tijdens dit pilootproject hebben we gekeken hoe het plaatsen van coronavaccins concreet verloopt op de werkvloer. Hoe gaat het met de logistiek, het informeren van de buitenlandse werkkrachten, het opladen van de gegevens in Vaccinet… Kortom het hele proces van begin tot einde”, vertelt Evelyne Aerts, arbeidsarts bij Liantis. “In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog herhalingsvaccinaties nodig zijn om volledig beschermd te zijn en te blijven tegen het coronavirus. Ook bij de griep is dat het geval, en jaarlijks helpen wij als externe preventiedienst om werknemers te vaccineren op de werkvloer. Natuurlijk willen we ook in de strijd tegen het coronavirus helpen bij het plaatsen van (vervolg)vaccins. Daarom zijn we zeer tevreden dat deze eerste test goed verlopen is.”

Vaccinatie Sopraco Liantis

Vaccineren op de werkvloer

Heel wat sectoren en bedrijven zijn al langer vragende partij om hun medewerkers via de externe preventiedienst te laten vaccineren op de werkvloer. Zo kunnen ze moeilijk bereikbare groepen medewerkers toch overtuigen om zich te laten inenten. Bovendien verliezen zowel de medewerkers als de werkgevers dan minder tijd.

Liantis is alvast blij met het verloop van deze eerste test. “Als de overheid een beroep op ons wil doen, zijn we natuurlijk bereid om onze schouders onder verdere vaccinatiecampagnes op de werkvloer te zetten. Zo speelden externe preventiediensten ook bij de testings op het werk al een grote rol. Bovendien hebben we heel wat ervaring bij de griepvaccinaties die we elk jaar op poten zetten in heel wat bedrijven”, besluit Sylvia Van den Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis.