Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Zowel het Europees begrotingskader, de geopolitieke spanningen als de exponentieel stijgende vergrijzingskosten vormen de aanleiding voor enkele belangrijke hervormingsmaatregelen, zoals neergeschreven in het regeerakkoord. Hieronder gaan we dieper in op de wijzigingen voor zelfstandigen op het vlak van arbeidsongeschiktheid.
Het is de bedoeling ook bij ziekte de administratieve rompslomp voor ondernemers te beperken. Wanneer een zelfstandige ziek is, zal de huisarts in de toekomst de aangifte van arbeidsongeschiktheid bij het ziekenfonds rechtsreeks kunnen regelen via een elektronische toepassing. Als zelfstandige moet je dan geen bijkomende stappen ondernemen.
Ook de aanvraag van de ‘gelijkstelling wegens ziekte’ zal in de toekomst semiautomatisch gebeuren. Als een zelfstandige arbeidsongeschikt is en zijn activiteit stopzet, komt die ook in aanmerking voor een gelijkstelling. Dat betekent dat er geen sociale bijdragen betaald moeten worden, maar dat de zelfstandige toch volledig sociaal verzekerd blijft.
Momenteel vereist dat nog een aparte aanvraag bij het sociaal verzekeringsfonds. Er zal echter onderzocht worden hoe de informatie over de arbeidsongeschiktheid vanuit de ziekteverzekering rechtstreeks kan doorstromen naar het sociaal verzekeringsfonds, zodat dit fonds proactief het recht op gelijkstelling kan onderzoeken. Op die manier hoeft de zelfstandige daar zelf ook niks meer voor te ondernemen.
Daarnaast zal de regering nagaan hoe ze ervoor kan zorgen dat zelfstandigen beter op de hoogte zijn over de regels inzake arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden van werkhervatting.
Om een erkenning te krijgen als arbeidsongeschikte zelfstandige moet men eerst de zelfstandige activiteit stopzetten. Nadien kan men, indien er een akkoord is van de adviserend arts van het ziekenfonds, een activiteit gedeeltelijk hervatten.
Om te vermijden dat een zelfstandige zijn activiteit eerst moet stopzetten om een ziekte-uitkering te krijgen, wil men nu onderzoeken of het mogelijk is om een systeem van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid in te voeren. Dat zou dan - nemen we aan - inhouden dat een zelfstandige zijn activiteit niet meer volledig moet stopzetten, maar al een gedeeltelijke uitkering kan ontvangen terwijl hij zijn activiteit nog gedeeltelijk verderzet.
Een arbeidsongeschikte zelfstandige krijgt momenteel een forfaitaire ziekte-uitkering, en dat is een vast bedrag per dag. Dat bedrag staat niet in verhouding tot het voordien verdiende inkomen.
Aan het Algemeen Beheerscomité voor het sociaal statuut der zelfstandigen (ABC) zal gevraagd worden om te kijken of het mogelijk én financieel haalbaar is de ziekte-uitkering proportioneel te maken. Die zou dan berekend worden op het laatste inkomen, met een minimum- en een maximumbedrag (op het niveau van de huidige forfaitaire uitkeringen).
De beste bescherming bij arbeidsongeschiktheid is natuurlijk preventie: ervoor zorgen dat mensen niet ziek worden. Daartoe wil de regering het preventiebeleid versterken en daarvoor middelen vrijmaken.
Sinds 2024 kunnen zelfstandigen al terecht bij hun sociaal verzekeringsfonds voor informatie over en begeleiding bij mentaal welzijn. Dat was al een eerste belangrijke stap richting meer preventie. Nu zullen dus nog stappen gezet worden.