Fiscale waardering van de tussenkomst in kosten verwarming en elektriciteit wijzigt in 2022

Sommige werkgevers nemen de kosten voor verwarming en elektriciteit van hun werknemers voor hun rekening. Omdat dit voordeel in natura wordt toegekend in het kader van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, moeten er socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing op worden berekend. Op fiscaal niveau gebeurde de waardering van het voordeel alle aard tot voor kort altijd aan de hand van een forfaitaire raming. De wetgever heeft deze reglementering nu deels gewijzigd met ingang van 2022.

2 minuten leestijd Verloning personeel 31 december 2021

Wijziging fiscale raming

Het voordeel van alle aard voor het kosteloos verstrekken van elektriciteit en/of verwarming zal in 2022 enkel nog forfaitair gewaardeerd mogen worden als de werkgever deze voordelen samen verstrekt met het kosteloos ter beschikking stellen van een woning (zijnde het onroerend goed waarvoor de voordelen ook worden verleend).

In dat geval houd je dus rekening met volgende forfaits voor inkomstenjaar 2022:

Voor leidinggevenden en bedrijfsleiders Voor de andere verkrijgers
2.130 euro per jaar voor verwarming 960 euro per jaar voor verwarming
1.060 euro per jaar voor elektriciteit 480 euro per jaar voor elektriciteit

In de gevallen waarin er dus geen sprake is van een tussenkomst in de elektriciteit en/of verwarming in combinatie met het ter beschikking stellen van de woning waarvoor de voordelen worden verleend, zullen de voordelen van de energiekosten voortaan moeten worden gewaardeerd op hun werkelijke waarde*. Deze bijkomende precisering is van toepassing op de voordelen die vanaf 1 januari 2022 worden verleend.

Deze forfaits worden automatisch aan de index gekoppeld. 

Gevolgen voor cafetariaplannen

Deze wijziging heeft ook gevolgen voor werkgevers die gebruik maken van cafetariaplannen. Zo zal een tussenkomst van de werkgever in de energiekosten via cafetariaplannen vanaf 1 januari 2022 ook moeten gebeuren tegen de werkelijke waarde van het voordeel.

Sociale raming

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) raamt de voordelen van gratis verwarming en elektriciteit nu al volgens hun werkelijke waarde. Voor een conciërge is de raming van het voordeel wel gebaseerd op de forfaitaire raming die de fiscus toepast. Met de fiscale wijziging wordt dus ook een verdere stap gezet naar de harmonisering van het sociaal en fiscaal loonbegrip.

 

* Update 4 februari 2022: De werkelijke kostprijs van verwarming en elektriciteit is vandaag de dag moeilijk te bepalen. Wij wachten nog op verdere instructies van de fiscus hieromtrent.