Sociale akkoorden over thuiswerk door grensarbeiders in buurlanden dan toch verlengd

De coronacrisis verplichtte vele werknemers om van thuis te werken. Ook grensarbeiders bleven vaak in hun thuisland werken. Omdat er slechts één sociaal zekerheidsstelsel van toepassing kan zijn en arbeidsprestaties belast worden in het land waar ze verricht worden, sloot België daarom een speciaal akkoord met Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Die regeling loopt tot en met 30 juni 2022. Enkel de sociale akkoorden uit die regeling worden verlengd tot 31 december 2022. Qua fiscaliteit keren we terug naar de oorspronkelijke spelregels voor grensarbeiders.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 13 juni 2022

Speciale akkoorden met buurlanden

De speciale akkoorden met onze buurlanden bepaalde dat de prestaties van de grensarbeiders in hun thuisland toch nog fictief beschouwd worden als prestaties geleverd in de oorspronkelijke werkstaat, dat op zowel sociaal als fiscaal vlak. Die regeling loopt tot en met 30 juni 2022 en wordt enkel op vlak van sociale zekerheid verlengd tot 31 december 2022.

Geen verlenging van fiscale akkoorden

Thuiswerk is intussen niet langer verplicht. Vanaf 1 juli 2022 keren we op vlak van fiscaliteit dus terug naar de normale spelregels voor grensarbeiders in buurlanden. Houdt de grensarbeider dus na 30 juni 2022 nog structureel het telewerk in het woonland aan, dan zorgt dit voor een verschuiving in bevoegdheid van de toepasselijke fiscaliteit. Dit betekent dat de werknemer op de thuiswerkdagen belast wordt in zijn thuisland.

Voorbeeld: Sophie werkt voltijds in België maar woont in Nederland. Vanaf 1 juli 2022 zal zij blijvend twee dagen per week van thuis werken. Hierdoor zullen de prestaties op deze dagen thuiswerk belast worden in Nederland. Door de verlenging van het sociale akkoord zal de Belgische sociale zekerheid wel van toepassing blijven tot 31 december 2022. 

Relevante artikels

Lees zeker ook ...