Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Meestgestelde vragen
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Als kleine of microvennootschap kom je in aanmerking voor verschillende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Daarbij spelen criteria als jaaromzet en balanstotaal een rol. Onlangs werden de grensbedragen voor de kleine en microvennootschap aangepast. Dat was al van 2015 geleden, en door de inflatie kwamen steeds minder bedrijven in aanmerking. Daar komt nu dus verandering in.
Kleine vennootschappen waren tot voor kort vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:
50
9.000.000 euro
4.500.000 euro
Worden meer dan één van deze criteria overschreden of niet langer overschreden? Dan heeft dit slechts gevolgen wanneer dit zich gedurende twee achtereenvolgende boekjaren voordoet. De gevolgen gaan in dat geval in vanaf het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarin meer dan één van de criteria voor de tweede keer werden overschreden of niet langer werden overschreden. Dit noemt met het principe van de uitgestelde werking.
Is de vennootschap met één of meer andere vennootschappen verbonden? Dan worden de criteria omtrent omzet en balanstotaal berekend op geconsolideerde basis.
Microvennootschappen waren tot voor kort kleine vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die geen dochtervennootschap of moedervennootschap zijn en die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:
10
700.000 euro
350.000 euro
Ook hier geldt het principe van de uitgestelde werking.
De grenzen worden als volgt aangepast.
Kleine vennootschappen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:
9.000.000 11.250.000 euro
4.500.000 6.000.000 euro
Microvennootschappen zijn kleine vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die geen dochtervennootschap of moedervennootschap zijn en die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:
700.000 900.000 euro
350.000 450.000 euro
De nieuwe grensbedragen zijn van toepassing op boekjaren die een aanvang nemen na 31 december 2023.
Daarnaast werd er een overgangsmaatregel vastgelegd. Zo stelt men het principe van uitgestelde werking voor één keer buiten werking om te vermijden dat deze wijzigingen in de praktijk pas vanaf boekjaar 2026 effect zouden hebben. Deze maatregel zorgt ervoor dat dit principe voor één keer niet van toepassing is op de opstelling en de openbaarmaking van de jaarrekeningen die de ondernemingen afsluiten na 31 december 2023.
De overgangsmaatregel gaf echter ook aanleiding tot verschillende zienswijzen. Om die reden bracht de Commissie voor Boekhoudkundige Normen recent een advies uit dat meer duidelijkheid schept.
Boekjaar per kalenderjaar
Loopt je boekjaar van 1 januari tot en met 31 december 2024? De balansdatum van het boekjaar met betrekking tot de eerste op te stellen jaarrekening na 31 december 2023 is 31 december 2024. Daarom kijk je op 31 december 2024 na of je op basis van de nieuwe grenzen een kleine of microvennootschap bent. Overschrijdt je onderneming maximaal één van de nieuwe grenzen? Dan mag je je onderneming voor het boekjaar 2024 meteen aanmerken als kleine of microvennootschap.
Gebroken boekjaar
Loopt je boekjaar van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025? De balansdatum van het boekjaar met betrekking tot de eerste op te stellen jaarrekening na 31 december 2023 is 31 maart 2024. Daarom kijk je op 31 maart 2024 na of je op basis van de nieuwe grenzen een kleine of microvennootschap bent. Overschrijdt je onderneming maximaal één van de nieuwe grenzen? Dan mag je je onderneming voor het boekjaar dat aanvangt op 1 april 2024 meteen aanmerken als kleine of microvennootschap.
Vanaf het volgende boekjaar houd je wel weer rekening met het principe van de uitgestelde werking.
Concreet toegepast op bovenstaande voorbeelden betekent dit dat een onderneming die in 2024 als kleine of microvennootschap aangemerkt werd, die ook voor 2025 deze kwalificatie zal krijgen.
Wat de concrete gevolgen zijn voor de volgende boekjaren, vind je uitgelegd terug aan de hand van heel wat voorbeelden in het advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.
De kwalificatie als kleine of microvennootschap speelt een rol voor de volgende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing:
Je accountant is de aangewezen persoon om samen met jou na te gaan of je al dan niet beschouwd kan worden als kleine of microvennootschap.