Grensbedragen kleine en microvennootschap opgetrokken: loop geen korting mis!

Als kleine of microvennootschap kom je in aanmerking voor verschillende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Daarbij spelen criteria als jaaromzet en balanstotaal een rol. Onlangs werden de grensbedragen voor de kleine en microvennootschap aangepast. Dat was al van 2015 geleden, en door de inflatie kwamen steeds minder bedrijven in aanmerking. Daar komt nu dus verandering in.

4 minuten leestijd Verloning zelfstandige 13 december 2024

Kleine vennootschap

Kleine vennootschappen waren tot voor kort vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

Jaargemiddelde aantal werknemers

50

Jaaromzet (excl. btw)

9.000.000 euro

Balanstotaal

4.500.000 euro

Worden meer dan één van deze criteria overschreden of niet langer overschreden? Dan heeft dit slechts gevolgen wanneer dit zich gedurende twee achtereenvolgende boekjaren voordoet. De gevolgen gaan in dat geval in vanaf het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarin meer dan één van de criteria voor de tweede keer werden overschreden of niet langer werden overschreden. Dit noemt met het principe van de uitgestelde werking.

Is de vennootschap met één of meer andere vennootschappen verbonden? Dan worden de criteria omtrent omzet en balanstotaal berekend op geconsolideerde basis.

Microvennootschap

Microvennootschappen waren tot voor kort kleine vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die geen dochtervennootschap of moedervennootschap zijn en die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

Jaargemiddelde aantal werknemers

10

Jaaromzet (excl. btw)

700.000 euro

Balanstotaal

350.000 euro

Ook hier geldt het principe van de uitgestelde werking

Aanpassing grensbedragen

De grenzen worden als volgt aangepast. 

Kleine vennootschappen zijn vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

Jaargemiddelde aantal werknemers

50

Jaaromzet (excl. btw)

9.000.000 11.250.000 euro

Balanstotaal

4.500.000 6.000.000 euro

Microvennootschappen zijn kleine vennootschappen met rechtspersoonlijkheid die geen dochtervennootschap of moedervennootschap zijn en die op balansdatum van het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één van de volgende criteria overschrijden:

Jaargemiddelde aantal werknemers

10

Jaaromzet (excl. btw)

700.000 900.000 euro

Balanstotaal

350.000 450.000 euro

Vanaf wanneer pas je de nieuwe grensbedragen toe?

De nieuwe grensbedragen zijn van toepassing op boekjaren die een aanvang nemen na 31 december 2023.

Daarnaast werd er een overgangsmaatregel vastgelegd. Zo stelt men het principe van uitgestelde werking voor één keer buiten werking om te vermijden dat deze wijzigingen in de praktijk pas vanaf boekjaar 2026 effect zouden hebben. Deze maatregel zorgt ervoor dat dit principe voor één keer niet van toepassing is op de opstelling en de openbaarmaking van de jaarrekeningen die de ondernemingen afsluiten na 31 december 2023.

De overgangsmaatregel gaf echter ook aanleiding tot verschillende zienswijzen. Om die reden bracht de Commissie voor Boekhoudkundige Normen recent een advies uit dat meer duidelijkheid schept.

We geven enkele voorbeelden ter verduidelijking.

Boekjaar per kalenderjaar

Loopt je boekjaar van 1 januari tot en met 31 december 2024? De balansdatum van het boekjaar met betrekking tot de eerste op te stellen jaarrekening na 31 december 2023 is 31 december 2024. Daarom kijk je op 31 december 2024 na of je op basis van de nieuwe grenzen een kleine of microvennootschap bent. Overschrijdt je onderneming maximaal één van de nieuwe grenzen? Dan mag je je onderneming voor het boekjaar 2024 meteen aanmerken als kleine of microvennootschap.

Gebroken boekjaar

Loopt je boekjaar van 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025? De balansdatum van het boekjaar met betrekking tot de eerste op te stellen jaarrekening na 31 december 2023 is 31 maart 2024. Daarom kijk je op 31 maart 2024 na of je op basis van de nieuwe grenzen een kleine of microvennootschap bent. Overschrijdt je onderneming maximaal één van de nieuwe grenzen? Dan mag je je onderneming voor het boekjaar dat aanvangt op 1 april 2024 meteen aanmerken als kleine of microvennootschap. 

En wat dan vanaf 2025?

Vanaf het volgende boekjaar houd je wel weer rekening met het principe van de uitgestelde werking.

Concreet toegepast op bovenstaande voorbeelden betekent dit dat een onderneming die in 2024 als kleine of microvennootschap aangemerkt werd, die ook voor 2025 deze kwalificatie zal krijgen.

Wat de concrete gevolgen zijn voor de volgende boekjaren, vind je uitgelegd terug aan de hand van heel wat voorbeelden in het advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen.

Kijk na of je geen korting mist!

De kwalificatie als kleine of microvennootschap speelt een rol voor de volgende vrijstellingen van doorstorting van bedrijfsvoorheffing:

  • Startende ondernemingen
  • Correctie loonnorm
  • Wetenschappelijk onderzoek voor de onderzoekers tewerkgesteld in onderzoeks- of ontwikkelingsprojecten of programma’s met een bachelordiploma
  • Opleiding werknemers

Je accountant is de aangewezen persoon om samen met jou na te gaan of je al dan niet beschouwd kan worden als kleine of microvennootschap.