Handen geven op de werkvloer weer helemaal ingeburgerd

Wanneer we na de zomervakantie opnieuw massaal naar kantoor trekken: gaan we dan weer gewoon handen schudden? Uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.061 ondernemers, voor de zomer, blijkt dat slechts 15,9% zegt dat handen schudden niet meer terugkomt op hun werkvloer. “Het coronaproof vuistje voelde erg artificieel aan ten opzichte van een handdruk. Zeker in een zakelijke context, mag de symbolische waarde van een handdruk niet onderschat worden” verklaart Marianne van der Wielen, ondernemerscoach bij Liantis.

3 minuten leestijd Persbericht 25 augustus 2022

Verknocht aan de handdruk

De handdruk op de werkvloer is voor veel ondernemers, ook na corona, niet weg te denken. Slechts 15,9% zegt dat de handdruk op hun werkvloer tot het verleden behoort. Niet verrassend volgens Marianne van der Wielen, ondernemerscoach bij Liantis: “De handdruk heeft een symbolische waarde. Het bezegelt als het ware de gemaakte afspraken en blijft daarom een belangrijk gebaar bij ondernemers.”

Het coronaproof vuistje zorgt voor verdeeldheid. Zo zegt 38,6% dat het een blijver is, terwijl 30% het nog niet goed weet (neutraal) en 31,4% overtuigd is dat het vuistje tot het verleden behoort. “Een handdruk is zo diep verankerd in onze culturele gewoontes. Dat maakt dat die vuistjes vrij artificieel aanvoelden, zeker in een professionele omgeving. Bovendien zorgt het soms voor wat ongemakkelijke situaties wanneer iemand een vuistje wil geven, terwijl de ander dan voor de handdruk gaat. Dialoog over welke begroeting mensen het liefst gebruiken op de werkvloer, kan hier zeker wonderen doen.”

Wat met de begroetingskus?

Opmerkelijk: de begroetingskus blijkt tegen de verwachtingen in helemaal niet afgeschreven te zijn na de voorbije coronajaren. Maar liefst 4 op 10 werkgevers vindt dat een begroetingskus op de werkvloer moet kunnen, terwijl 24,2% er niet echt een uitgesproken mening over heeft. Marianne van der Wielen nuanceert: “Dat lijkt misschien straf, maar in sommige kmo’s heerst er een familiale sfeer. Bovendien bestaan er ook culturele verschillen in België en is een begroetingskus in een professionele context meer ingeburgerd bij Franstaligen dan Vlamingen.”

Coronamaatregelen op de werkvloer

Hoewel we een aantal zaken - zoals elkaar begroeten - gemist hebben op de werkvloer, blijkt dat we ook nieuwe gewoontes overhouden aan twee jaar coronamaatregelen. Zo geeft maar liefst 54% van de werkgevers aan dat hun medewerkers veel meer aandacht voor hygiëne en netheid hebben. Bovendien houden de meeste werkgevers zelf nog vast aan een aantal coronamaatregelen. Een goede zaak gezien verschillende experten een mogelijke coronagolf verwachten in het najaar.

“Het is alleen maar toe te juichen dat we onze gewoontes rond begroeten bundelen met de lessen die we uit de pandemie hebben getrokken. Ja, je kan elkaar opnieuw begroeten, maar alleen op een manier die beide partijen zien zitten. En al helemaal niet als je snipverkouden bent,” aldus Marianne van der Wielen van Liantis. “Een open dialoog over de manier waarop je elkaar begroet kan zeker voor meer duidelijkheid zorgen op het werk en ongemakkelijke situaties wegnemen.”

*Bevraging uitgevoerd in april 2022 in samenwerking met iVOX bij 1.061 ondernemers.