Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Meest gezocht
Wanneer een werkgever beslist om het mobiliteitsbudget in te voeren in zijn onderneming, kunnen werknemers hun (recht op een) bedrijfswagen inruilen voor een mobiliteitsbudget. Vanaf 1 januari 2022 worden er via een nieuwe wet enkele wijzigingen doorgevoerd aan dit systeem om ervoor te zorgen dat werkgevers en werknemers het vaker gebruiken.
Werkgevers kunnen beslissen dat werknemers hun bedrijfswagen (of het recht erop) kunnen inruilen voor een mobiliteitsbudget. Is dat het geval? Dan mogen werknemers dit budget besteden in 3 pijlers.
Vanaf 1 januari 2026 kan een werknemer binnen pijler 1 enkel nog een wagen kiezen die geen CO2-uitstoot heeft.
Binnen pijler 2 (de keuze voor duurzame vervoersmiddelen) zullen de werknemers vanaf 1 januari 2022 meer keuzemogelijkheden hebben. Deze bestedingen worden dan mogelijk:
Wel is het zo dat de werkgever verplicht zal zijn vanaf 1 januari 2022 om minstens een aanbod te voorzien binnen deze tweede pijler, terwijl de werkgever voordien zelf kon bepalen welke pijlers hij aanbood.
De wachttermijn zoals ze op vandaag van toepassing is, zal ook aangepast worden. De wachttermijn voor de werknemers wordt afgeschaft, maar niet voor de werkgever.
De werkgever kan het mobiliteitsbudget dus maar invoeren wanneer hij gedurende een ononderbroken periode van minstens 36 maanden, onmiddellijk voorafgaand aan de invoering van het mobiliteitsbudget, één of meerdere bedrijfswagens ter beschikking heeft gesteld aan één of meerdere werknemers. Belangrijk: hier geldt een uitzondering voor startende ondernemingen.
Vanaf 1 januari 2022 is de omvang van het mobiliteitsbudget begrensd. Het bedrag van het mobiliteitsbudget bedraagt dan op jaarbasis minimaal 3.000 euro en maximum één vijfde van het totale brutojaarloon van de werknemer, met een absoluut maximum van 16.000 euro per kalenderjaar.
Verder staat er in de wet ook dat er mogelijk nog een specifieke berekeningsformule komt voor de berekening van het bedrag van het mobiliteitsbudget. Als die er komt, zal dat via een koninklijk besluit verlopen.
Benieuwd hoe Liantis je hierin kan ondersteunen? Neem dan zeker contact met ons op. We staan je graag bij.
Relevante artikels
Personeelsbeleid 15 april 2020
De sociale partners verhoogden de verplaatsingsvergoeding in de bouwsector recent met 20%. Ontdek hier wanneer je die nieuwe vergoeding kan toepassen.
Personeelsbeleid 08 juni 2021
De regering-De Croo wil de bedrijfswagens ‘vergroenen’. We geven je de krijtlijnen mee van het wetsontwerp van minister van Financiën Van Peteghem.