Hoge brandstofprijzen maken bedrijfswagen duurder: wat zijn je opties als werkgever?

Door de oorlog in Oekraïne stegen de brandstofprijzen zienderogen. Die prijsstijgingen zijn ook voelbaar als je je werknemers een bedrijfswagen en/of tankkaart aanbiedt. Heel wat werkgevers zitten dan ook met pertinente vragen rond het gebruik van een bedrijfswagen. Onze juridisch expert Matthias Debruyckere geeft antwoord op de meest prangende vragen.

3 minuten leestijd Verloning personeel 21 maart 2022

Naast de loonindexeringen en de hoge energieprijzen, schoten de brandstofprijzen steil omhoog. Een opdoffer voor werkgevers die een bedrijfswagen en/of tankkaart aanbieden. Zijn er mogelijkheden om de kosten beheersen? Onze expert zocht het uit aan de hand van de meest gestelde vragen.    

1. Kan ik het aantal kilometers beperken? 

“Dat hangt af van de afspraken die je gemaakt hebt met je werknemer, in een car policy of arbeidsovereenkomst bijvoorbeeld. Als er geen voorwaarden gekoppeld zijn aan het gebruik van een tankkaart en bedrijfswagen, dan kan je dat als werkgever dat niet plots gaan veranderen door de hoge brandstofprijzen.” 

2. Kan ik vragen om de bedrijfswagen tijdelijk te laten staan of zelfs in te leveren? 

“Vragen staat vrij, maar als werkgever kan je dat niet juridisch afdwingen. Nog belangrijk: je moet ook het contract met de leasemaatschappijen respecteren.” 

3. Kan ik een elektrische wagen aanbieden? 

“Dat is mogelijk. Een werkgever kan met zijn werknemer afspreken om over te schakelen naar een andere, elektrische wagen. Hou er wel rekening mee dat de aankoop van een elektrische bedrijfswagen vaak duurder is, de elektriciteitsprijzen ook gestegen zijn én de levertermijnen lang zijn. Als je bedrijfswagens leaset, kijk je het best het contract met je leasemaatschappij na.” 

4. Zijn er alternatieven voor nieuwe medewerkers?  

“Ja, denk maar aan het mobiliteitsbudget. Een werknemer kan daar wel pas gebruik van maken als jij dat aanbiedt én de werknemer hier ook zelf voor kiest. In dit systeem ruilt de werknemer zijn bedrijfswagen in voor een jaarlijks budget waarmee hij zelf zijn vervoersmiddelen kiest en de vervoerskosten dekt met dat bedrag. Je kan als werkgever ook een gezonde levensstijl promoten bij je werknemers en hen bijvoorbeeld aanmoedigen om naar het werk te komen met de (elektrische) fiets.” 

5. Wat met de professionele kilometers van medewerkers zonder bedrijfswagens of tankkaart? 

“Wanneer werknemers met hun eigen wagen professionele kilometers afleggen, krijgen ze hiervoor een kilometervergoeding. Die bedraagt nu 0,3707 euro per kilometer, maar dat dekt de kosten niet meer op dit moment. Elk jaar in juli wordt het bedrag van deze vergoeding aangepast, dus we verwachten binnen enkele maanden een grotere stijging dan normaal.” 

Vergoeding woon-werkverkeer

Ook de vergoedingen voor woon-werkverkeer voor werknemers zullen onvermijdelijk stijgen. Maar de vraag is hoelang we daarop moeten wachten. “In de meeste paritaire comités zijn de woon-werkvergoedingen gekoppeld aan de prijs van een treinkaart. Die worden elk jaar op 1 februari geïndexeerd en dan volgt dus ook de verhoging van de vergoeding. Mogelijk moeten we dus nog wachten tot februari 2023 op de volgende indexatie, tenzij de regering toch beslist om dit vroeger aan te passen” besluit Matthias Debruyckere. 

Benieuwd hoe je jouw medewerkers nog op andere, alternatieve manieren kan verlonen of belonen? Neem dan zeker contact met ons op: we ondersteunen je graag.