Hr-dienstengroep Liantis wordt structureel partner van Expedition DO! (UGent)

Expedition DO!, een initiatief van de Universiteit Gent om studenten-ondernemers te stimuleren, heeft er een nieuwe hoofdpartner bij. Hr-dienstengroep Liantis zal het concept niet enkel ondersteunen op financieel vlak, maar ook met hun expertise op het gebied van zelfstandig ondernemen.

3 minuten leestijd Persbericht 20 maart 2021

Expedition DO!

Expedition DO! is een initiatief dat kadert binnen DO! (Durf Ondernemen!): het expertisecentrum voor studentondernemerschap aan UGent. Studenten kunnen zich alleen of in groep inschrijven voor dit traject waarin ze zeven maanden intensief ondersteund worden met onder meer coaching en advies. Het is dé springplank naar externe acceleratoren, incubatieprogramma’s en een sterk ondernemerschap.

Drie studententeams maken aan het einde van Expedition DO! kans op een trip naar Helsinki om de grootste startupconferentie ter wereld te volgen. Volgende week, op dinsdag 23 maart, maakt de Universiteit Gent de 18 geselecteerde projecten bekend.

Liantis als nieuwe hoofdsponsor

Ondertussen maken hr-dienstengroep Liantis en de UGent hun nieuw partnership bekend. Naast Birdhouse/Belfius en Upkot wordt Liantis hoofdsponsor van Expedition DO! in 2021, met mogelijkheid op verlenging voor de komende jaren.

Voor gedelegeerd bestuurder van Liantis Philip Van Eeckhoute is de ondersteuning van dit project een logische beslissing. “Met Liantis willen we ondersteuning bieden aan zelfstandige ondernemers, dus ook voor de enthousiaste groep student-zelfstandigen”, vertelt Van Eeckhoute. “Met Expedition DO! kunnen we onder meer hun interesse aanwakkeren en hun ideeën scherpstellen. Zo willen we er mee voor zorgen dat ze goed gewapend van start gaan én na hun studies misschien kiezen voor een zelfstandige activiteit in hoofdberoep met een grondig uitgewerkt concept.”

Coördinator van DO! Steve Stevens (UGent) beaamt dit: “Liantis deelt onze passie om student-ondernemers de kennis en tools aan te reiken om een mooie start te maken. Een officiële partnership was dus een logische stap. We zijn ervan overtuigd dat deze meerwaarde zich ook zal vertalen in de lancering van sterke start-ups de komende maanden.”

Student-zelfstandigen in de lift: zeker in Oost-Vlaanderen

Het statuut student-zelfstandige is een zeer voordelig statuut waarbij studenten sinds 2017 hun studies kunnen combineren met hun eigen zaak. Wanneer ze minder dan 14.042,57 euro (na aftrek beroepskosten) inkomsten op jaarbasis hebben, hoeven ze geen sociale bijdragen te betalen. “Zo worden studenten gestimuleerd om hun ondernemersidee al tijdens hun studies uit te bouwen”, zegt Philip Van Eeckhoute.

En het statuut slaat duidelijk aan: het aantal student-zelfstandigen stijgt jaar na jaar in ons land. Dat blijkt zowel uit de cijfers van Liantis als uit de algemene RSVZ-cijfers.  Zo steeg het aantal student-zelfstandigen in ons land tussen 2017 en 2019 in totaal met 43,8%, concreet voor Oost-Vlaanderen was dat zelfs 54,6% (van 767 op het einde van 2017 naar 1186 op het einde van 2019)”.

“We zien uit verschillende studies dat heel wat jongeren interesse tonen in het ondernemerschap. Zelf hun baas zijn, hun eigen idee ontwikkelen, innovatief zijn… Dat spreekt duidelijk aan. Ik wil jongeren dan ook oproepen: maak dankbaar gebruik van alle mogelijkheden die we met dit project geven. Proef van het ondernemerschap, want het is dankzij ondernemers dat we onze economie opnieuw de nodige zuurstof kunnen geven die ze nodig heeft om te groeien”, besluit Philip Van Eeckhoute.