Invoering IFIC in geregionaliseerde nonprofitsectoren

Na bijna twee jaar onderhandelen, sloten de sociale partners van de socialprofitsectoren en de Vlaamse regering het vijfde Vlaamse interprofessioneel akkoord af. Zoals voorzien in het akkoord werd op 9 juli 2018 een cao gesloten die de uitrol van IFIC binnen de geregionaliseerde sectoren regelt.

2 minuten leestijd Verloning personeel 21 augustus 2018

Scope cao

De nieuwe cao legt eigenlijk twee dingen vast:

  • De timing en de manier waarop de sectorale referentiefuncties (die al in een eerdere cao bepaald werden) in de instellingen aan werknemers die al in dienst zijn, toegewezen moeten worden.
  • De loongegevens die aan het Instituut voor Functieclassificatie (IFIC vzw) moeten bezorgd worden tegen uiterlijk 25 januari 2019.

De nieuwe cao is van toepassing op:

  • De categorale ziekenhuizen
  • De rusthuizen voor bejaarden, de rust- en verzorgingstehuizen, de dagverzorgingscentra, de assistentiewoningen, de centra voor kortverblijf voor bejaarden
  • De psychiatrische verzorgingstehuizen
  • De initiatieven van beschut wonen
  • Bepaalde revalidatiecentra

Het VLOZO heeft de cao voorlopig nog niet ondertekend.

Implementatie

De cao regelt concreet welke overlegorganen instellingen moeten oprichten, welke verplicht te volgen termijnen er gelden,… De bedoeling is immers dat alle werknemers die momenteel in dienst zijn (= werknemers die ten laatste op 23 april 2019 in dienst getreden zijn) ingeschaald worden in de nieuw ontwikkelde functieclassificatie, en dat deze inschaling via paritair overleg in de instelling zelf gebeurt.

Om instellingen te begeleiden, zal het IFIC verplichte vormingssessies organiseren. Deze zullen normaal plaatsvinden in de maanden september en oktober 2018.

Aanvullend kan u via deze link de verschillende scharnierdata terugvinden die gelden voor dit volledige proces.

Eén van de meest cruciale momenten is 23 april 2019 is. Uiterlijk dan moet de werkgever de functietoewijzing communiceren aan de individuele werknemers. De werknemers kunnen daarna, als zij niet akkoord gaan, in beroep gaan tegen deze toewijzing.

De eerste effectieve uitbetaling volgens het nieuwe loon is voorzien voor oktober 2019.

Rapportering

Ten laatste op 25 januari 19 zullen de instellingen bepaalde gegevens moeten rapporteren aan IFIC. Op basis van deze gegevens zal bepaald worden welke delta er gebruikt zal worden. Wat zo’n delta precies zal inhouden? Wel, omdat de invoering van de nieuwe barema’s in fases zal gebeuren, doordat de financiering anders ontoereikend zal zijn, zal er telkens een stukje van het verschil tussen het huidig barema en het nieuw barema weggewerkt worden. Dit is dan deze delta.

De rapportering zal moeten gebeuren op basis van een rapporteringstool. Pas later zal bekend raken welke gegevens er juist opgenomen zullen moeten worden (normaal halfweg september 2018).

Ontdek tijdens een hands-on infosessie hoe je de IFIC-classificatie in jouw organisatie toepast.

Inschrijven