Individueel maatwerk: verhoging ondersteuning voor ‘uiterst kwetsbare personen met advies collectief maatwerk

Op 1 juli 2023 trad het individueel maatwerk in werking in Vlaanderen. Dankzij de maatregel kunnen personen met een arbeidsbeperking makkelijker aan de slag gaan binnen de reguliere arbeidsmarkt. Werkgevers krijgen hiervoor een financiële ondersteuning in de vorm van een loon- en begeleidingspremie. 

De Vlaamse regering wil nu het speelveld tussen individueel en collectief maatwerk gelijktrekken. Daarom investeert ze in hogere startpakketten individueel maatwerk voor de doelgroep met een advies ‘uiterst kwetsbare personen binnen het collectief maatwerk’.  

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 26 november 2024

Verhoging startpakket ‘uiterst kwetsbare personen binnen het collectief maatwerk’

Personen met het advies ‘“uiterst kwetsbare personen binnen het collectief maatwerk’ kunnen ook aan de slag binnen het individueel maatwerk. De subsidiëring die ze voorheen ontvingen lag wel een stuk lager in vergelijking met de subsidies die ze hadden ontvangen, mochten ze binnen het collectief maatwerk aan de slag zijn gegaan.

Personen met een advies ‘“collectief maatwerk voor uiterst kwetsbare werknemers die werden tewerkgesteld binnen het individueel maatwerk kregen maximaal 2 jaar een loonpremie van 20%. Binnen het collectief maatwerk ontvangt dezelfde persoon en loonpremie van 45%.

Om dit verschil in subsidie weg te werken, wordt voor deze doelgroep vanaf 18 oktober 2024 voorzien in een verhoogde loonpremie binnen het individueel maatwerk. De loonpremie voor deze personen wordt verhoogd van 20 naar 45%. De begeleidingspremie wijzigt niet. 

Tijdelijke vergoedingen tijdens de overgangsperiode

In datzelfde besluit bepaalt de Vlaamse regering ook de concrete bedragen van de tijdelijke vergoedingen tijdens de overgangsperiode voor de lokale diensteneconomieondernemingen en maatwerkafdelingen, wanneer zij de piste individueel maatwerk kozen. 

De tijdelijke vergoeding voor diensteneconomieondernemingen bedraagt 15.666,51 euro per jaar. De tijdelijke vergoeding voor maatwerkafdelingen varieert, afhankelijk van de begeleidingspremie. Bij een vaste begeleidingspremie gaat het om 617,96 euro per kwartaal per persoon met loonkosten. Een variabele begeleidingspremie bedraagt 759,40 euro per kwartaal voor een doelgroepwerknemer met een gemiddelde intensiteit van begeleiding. Voor een doelgroepwerknemer met een hoge intensiteit van begeleiding is de premie vastgelegd op 1349,69 euro per kwartaal.