My Liantis

Ondernemen 24 augustus 2021

Internationaal paspoort na Brexit: kosten voor werkgevers beroepschauffeurs

Reis je als toerist of voor zakelijke doeleinden af naar het Verenigd Koninkrijk, dan volstaat het vandaag om een geldige identiteitskaart op zak te hebben. Maar op 1 oktober 2021 wordt reizen naar het VK helaas wat moeilijker. Vanaf dan zal je namelijk altijd een internationaal paspoort nodig hebben om toegang te krijgen. Werkgevers van beroepschauffeurs (PC 140.03) zullen de kosten van deze internationale paspoorten op zich moeten nemen, maar krijgen hiervoor gelukkig wel een tegemoetkoming.

Kosten van internationaal paspoort

Aangezien de regels zowel voor toeristische als zakelijke reizen gelden, hebben werknemers die afreizen naar het Verenigd Koninkrijk binnenkort een internationaal paspoort nodig. Specifiek voor (internationale) beroepschauffeurs (PC 140.03) werd een sectorale cao afgesloten die werkgevers verplicht om de volledige kosten van de internationale paspoorten van hun chauffeurs te dragen. Een visum hebben Belgen gelukkig niet nodig om af te reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (STFL) voorziet in een forfaitaire tegemoetkoming van maximum 50 euro per chauffeur die voor het uitoefenen van zijn of haar beroep naar het Verenigd Koninkrijk moet rijden. De arbeiders moeten hiervoor ingeschreven zijn in de RSZ-categorie 083 van de sector transport en logistiek. Deze tussenkomst geldt voor internationale paspoorten die aangevraagd worden tussen 1 juli 2021 en 31 december 2021. Als werkgever mag je de tussenkomst wel maar één keer per zeven jaar aanvragen .

Europese ziekteverzekeringskaart vervalt

De Europese ziekteverzekeringskaart of ‘European Health Insurance Card’ (EHIC) is een gratis kaart waarmee je gedurende een tijdelijk verblijf in de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland toegang hebt tot medisch noodzakelijke zorg binnen het openbare zorgstelsel. Je krijgt de zorg onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de mensen die in dat land verzekerd zijn.

Aangezien de ziekteverzekeringskaart vanaf 1 oktober 2021 niet langer geldt, is het aangeraden om een privéziekteverzekering af te sluiten voor je werknemers die na 1 oktober 2021 in het Verenigd Koninkrijk zullen vertoeven.

Reminder: je hebt een tewerkstellingsvergunning nodig om te werken in het Verenigd Koninkrijk

Op 1 januari 2021 is het vrij verkeer van personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU geëindigd. Dat betekent dat het voor Belgen niet meer zo makkelijk is om aan de slag te gaan in het Verenigd Koninkrijk. Zo moeten Belgische werknemers doorgaans eerst een tewerkstellingstoelating bekomen, wat niet vanzelfsprekend is. Hou er dus rekening mee dat een internationaal paspoort alleen niet garandeert dat een Belg beroepsmatig aan de slag mag in het Verenigd Koninkrijk.

Op de website van de Britse overheid vind je meer details over de voorwaarden en de vrijstellingen.