Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
In het kader van de arbeidsdeal zijn heel wat nieuwe maatregelen in het leven geroepen. Daar zitten ook nieuwe regels bij voor wanneer een medewerker ontslagen wordt, zoals de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen. Deze maatregelen, die als doel hebben om ontslagen werknemers makkelijker weer aan de slag te krijgen, zijn binnenkort uitvoerbaar. We zetten op een rij wat de maatregelen inhouden en wat dit voor jou als werkgever betekent.
Een van de doelen van de arbeidsdeal is om het ontslagrecht verder te activeren. Ontslagen medewerkers met een lange opzegtermijn (minimum 30 weken) hebben daarom nu recht op extra opleiding. Met deze inzetbaarheidsbevorderende maatregelen wil de overheid werknemers die ontslagen worden makkelijker weer aan de slag krijgen.
Een deel van de opzegtermijn wordt omgezet in een reeks maatregelen om de ontslagen werknemer opleidingen te laten volgen en zo de kans op een nieuwe job te verhogen.
De nieuwe regeling trad al in werking op 1 januari 2023. In de praktijk bleek hij echter moeilijk uitvoerbaar. Daarom voert de ‘Wet diverse arbeidsbepalingen’ nu een hervorming van de bestaande regeling door.
Volgens de oorspronkelijk regelgeving kon een ontslagen medewerker inzetbaarheidsbevorderende maatregelen volgen ter waarde van het bedrag van de werkgeversbijdragen op 1/3de van de gegeven opzegtermijn.
De nieuwe wet voorziet nu in een uniform bedrag voor iedereen. Het gaat om een eenmalig forfaitair budget van 1800 euro.
Deze wijziging zorgt dat er een rechtsgrond ontstaat voor twee koninklijke besluiten:
Voor de rest blijven de reeds geldende toepassingsvoorwaarden van toepassing.
De werknemer heeft vanaf het begin van de opzegtermijn het recht om afwezig te zijn van het werk met het behoud van loon om inzetbaarheidsbevorderende maatregelen te volgen.
Er is een klein verschil wanneer de werknemer wordt ontslagen door middel van het betalen van een verbrekingsvergoeding. De werknemer is in dat geval verplicht om beschikbaar te blijven om de maatregelen te volgen. Deze verplichting vervalt wanneer de werknemer een nieuwe beroepsactiviteit heeft.
Opgelet: de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen zijn niet van toepassing wanneer er voor de werknemer een transitietraject wordt opgestart.
De exacte datum van de inwerkingtreding van deze hervorming is nog niet bepaald. Wat zeker is, is dat dit uiterlijk op 1 april 2025 zal zijn. Dan is de regel van toepassing op alle ontslagen vanaf die datum.
Intussen is er meer nieuws over de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen. Deze zijn binnenkort uitvoerbaar. De maatregelen werden concreet gemaakt en de twee vereiste KB’s over de terugbetaling door de RVA en de doorstorting van de RSZ aan de RVA werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Je leest er alles over in een van onze recente nieuwsartikels.