Jessy Martis door UNIZO en Liantis verkozen tot 'Jobstudent van het Jaar'

UNIZO en HR-dienstengroep Liantis verkozen op donderdag 25 augustus 2022 Jessy Martis tot 'Jobstudent van het Jaar'. Op zijn huidige werkplek, het W-Festival in Oostende, ontving hij de award uit handen van Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO. Van Mattias Dessein, regiomanager bij hr-dienstengroep Liantis, kreeg hij een extra maandloon ter waarde van 1.500 euro. Jessy werd door een jury geselecteerd uit een reeks inzendingen van werkgevers. Met de verkiezing willen UNIZO en Liantis het belang van jobstudenten voor onze economie benadrukken en aantonen dat het huidige soepele tewerkstellingsstatuut voor jobstudenten vruchten afwerpt. 

3 minuten leestijd Persbericht 25 augustus 2022
Jobstudent van het jaar 2022

Jessy Martis uit Peer behaalde net zijn diploma rechtspraktijk en gaat volgend jaar handelswetenschappen studeren. Hij werkt als jobstudent bij ENTHiON, een marketing- evenementenbureau uit Beringen gespecialiseerd in muziekfestivals en corporate events. Zijn leidinggevende Wing Xia Lu en zaakvoerder Jan Verschraegen droegen zijn kandidatuur voor.

Marketingdirecteur Wing Xia Lu (ENTHiON): “We maakten kennis met Jessy voor de zomer van 2019. Sindsdien is hij uitgegroeid tot één van de sterkhouders in ons festivalteam. We waren blij dat Jessy na een zomer zonder festivals in 2020, in 2021 weer van de partij wou zijn. Ook dit jaar werkt hij bijna elk weekend voor ons op een of ander festival.  Hij is een manusje van alles en vooral een topverkoper die de mensen durft aan te spreken. Hij zorgt ervoor dat hij de merken door en door kent. Jessy groeide door tot supervisor die de leiding neemt van een team op een festivallocatie. Vorig jaar bracht hij trouwens ook zijn broer Danny aan, en dit  jaar kwam daar nog een broer bij: Davy. En toen we last-minute een grote opdracht kregen voor het festival Les Ardentes en we eens polsten bij Jessy of hij nog gemotiveerde studenten kende, bleek hij nog een tweelingbroer te hebben die ook wel wou werken: Joey.

Studentenarbeid populairder dan ooit

Na een kleine terugval in 2020 gaat het opnieuw goed voor de studenten: zowel het aantal werkgevers dat jobstudenten inschakelt als het aantal jobstudenten dat werkt, blijft stijgen. In 2021 hijst studentenarbeid zich opnieuw op het recordniveau van 2019. 

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: “Met de economie herstellen na corona ook de cijfers inzake studentenarbeid zich volop.  Studenten werken vaker, langer en doen dat steeds vaker buiten de zomermaanden.  Studenten zijn dan ook bijzonder gegeerd bij ondernemingen, en dat hoeft niet te verbazen.  Ze voegen in essentie een instant flexibiliteit toe binnen een bijzonder krappe arbeidsmarkt, met een logisch kostenvoordeel.  Zo vormt studentenarbeid een ideaal instrument om gewone, reguliere tewerkstelling aan te vullen, of een tijdelijk hogere werklast te counteren.”

Nooit zoveel werkgevers schakelden studenten in

Volgens RSZ-cijfers waren er in 2021 zo'n 565.248 jobstudenten actief. Dat aantal lag nog nooit zo hoog. “Bovendien zien we dat die trend zich ook in 2022 verderzet”, vertelt Mattias Dessein, regiomanager bij hr-dienstengroep Liantis. “In de eerste helft van 2022 zagen we in onze Liantis-cijfers dat 25,6% van de kmo-werkgevers jobstudenten inschakelde. In 2018 ging het nog om 22,7%. Ook het aantal studenten dat deze werkgevers inschakelen stijgt. In de eerste helft van 2022 ging het gemiddeld om 4,8 studenten per werkgever. Uit gesprekken met ondernemers merken we dat dit in de zomerperiode alleen maar toegenomen is. Naast het feit dat ondernemers graag flexibele werkkrachten inschakelen, is het vaak ook uit noodzaak. De war for talent zorgt ervoor dat ondernemers niet altijd de juiste, vaste medewerkers vinden. Denk maar aan de horecasector. Dan kunnen jobstudenten helpen om een drukke periode te overbruggen, terwijl ze hun zoektocht verderzetten. Bovendien is het zeer belangrijk voor hun welzijn dat vaste werknemers na enkele heftige maanden en jaren ook opnieuw even rust kunnen nemen."