My Liantis

Persbericht 29 augustus 2019

Tweeling Ilona en Laura Vandenbulcke 'Jobstudent(en) van het Jaar'

De identieke tweeling Ilona en Laura Vandenbulcke (23) mag een jaar lang pronken met de titel 'Jobstudent(en) van het Jaar'. De dames strijken hiervoor een cheque op ter waarde van 1.500 euro. De zaakvoerders van het museum Hooge Crater in Zillebeke (Ieper) schreven de tweeling in voor deze wedstrijd van Liantis en UNIZO en zijn apetrots dat hun pupillen de hoofdprijs wegkaapten.

Jobstudent van het jaar

Zeven jaar lang paraat

Ilona en Laura gingen op hun zestiende voor het eerst aan de slag als jobstudentes bij het zelfstandig gerunde, private eerste-wereldoorlogmuseum Hooge Crater in Ieper. De voorbije zeven jaar waren ze elke zomer opnieuw op post. 

Trouwe bezoekers weten intussen dat Laura haar festivalbandjes rechts draagt en Ilona links. Op die manier kunnen ze de identieke tweeling uit elkaar houden. 

"Het was hun allereerste studentenjob en al die jaren zijn ze trouw gebleven", vertelt Niek Benoot, zaakvoerder van het museum met themacafé. "Ze werken hier tijdens vakanties en de weekends en geen taak is hen teveel. Al die jaren kwamen ze niet één keer te laat! Ze helpen in de keuken, zorgen voor de bediening in het café, verwelkomen bezoekers van het museum aan de onthaalbalie ... en alles met de glimlach."

Wordt vervolgd

Laura studeerde zonet af als criminologe en Ilona is logopediste. "Dit is hun laatste zomer als jobstudent. Maar ze hebben al aangegeven dat ze hier als flexijobber tijdens het weekend aan de slag willen blijven, van zodra ze aan het werk zijn", klinkt Niek Benoot gerustgesteld. "Hun vertrek zou een groot verlies zijn. Ze horen hier gewoon thuis. Wanneer ze er een keertje niet zijn, vragen klanten altijd naar hen."

Jobstudenten zijn met hun flexibiliteit, enthousiasme en leergierigheid een zeer welkome hulp voor tienduizenden werkgevers in ons land.

Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder bij Liantis

Studentenarbeid in de lift

De voorbije jaren zijn de voorwaarden om in het jobstudentenstatuut te werken aanzienlijk versoepeld. En dat die versoepeling vruchten afwerkt, blijkt uit de cijfers van de RSZ. Zo deden het afgelopen jaar 62.000 werkgevers een beroep op jobstudenten, een stijging met 5% ten opzichte van 2017. Ook het aantal jobstudenten zelf nam toe. Zo waren er in 2018 544.000 jobstudenten aan de slag, of 4% meer dan het jaar ervoor. Verder zien we dat studenten alsmaar vaker verschillende jobs combineren. Het gemiddelde per student ligt intussen al op 1,5.

Het aantal jobstudenten dat in alle vier de kwartalen werkt, blijft zeer hoog. In 2018 was dat 22%, in 2017 nog 21%. Toch zijn er ook nog altijd veel jobstudenten die enkel in de zomerperiode werken: 23% in 2018. In 2017 lag dat aantal hoger met 24,5%.

  • 544.000
    Jobstudenten in 2018
  • 62.000
    Werkgevers die in 2018 een jobstudent inschakelden
  • 1.5
    Gemiddeld aantal jobs per student
Philip Van Eeckhoute

Extra maandloon

Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van Liantis, verraste de twee twintigers met een extra maandloon ter waarde van 1.500 euro. "Jobstudenten zijn met hun flexibiliteit, enthousiasme en leergierigheid een zeer welkome hulp voor tienduizenden werkgevers in ons land. Het is belangrijk dat werkgevers jobstudenten goed begeleiden, net zoals dat geval is bij Ilona en Laura. Zo kunnen ze deze jongeren warm maken voor een bepaalde sector of een specifieke job," legt Philip Van Eeckhoute uit.

De Jobstudent van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van Liantis en UNIZO. Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO benadrukt op zijn beurt het belang van jobstudenten voor onze economie: "Ze bieden een antwoord op de toenemende vraag van onze werkgevers om flexibel pieken op te vangen, om werk te verzetten op momenten waarvoor moeilijk medewerkers te vinden zijn en om de tijdelijke afwezigheid van medewerkers op te vangen tijdens vakantieperiodes. Ook door de arbeidsmarktkrapte doen alsmaar meer werkgevers vaker een beroep op jobstudenten, als één van de manieren om toch nog voldoende helpende handen te vinden."

Tijdelijk té druk in je zaak? Schakel nu een tijdelijke werkkracht in via Liantis! 

Lees meer