Jobstudenten in de zorg: 12,9% zorgmedewerkers is student

In 2021 was 12,9% van de medewerkers in de zorgsector een jobstudent. Dat aandeel stijgt al enkele jaren licht. In 2018 ging het nog om 11,1%. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij 1.419 zorgwerkgevers – goed voor 44.000 medewerkers. Ondertussen schakelt al 1 op de 3 zorginstellingen jobstudenten in. “Deze jongeren kunnen zeker een toegevoegde waarde betekenen voor een sector die te kampen heeft met serieuze personeelstekorten. Bovendien kunnen ze zo kennismaken met een sector die volop investeert en innoveert én met de aantrekkelijkheid van een beroep in de zorg”, zegt Christoph Lamberts, business manager zorg bij Liantis.

3 minuten leestijd Persbericht 13 mei 2022

1 op de 3

Uit de analyse van Liantis blijkt dat in 2021 32% van de zorgwerkgevers – ofwel 1 op de 3 – een beroep deed op jobstudenten. In 2018 was dat nog 29,7%. Ook het aantal jobstudenten zelf neemt toe. Vorig jaar was 12,9% van de medewerkers in de zorgsector een jobstudent. Dat aandeel stijgt al enkele jaren licht. In 2018 ging het nog om 11,1%.

Volgens Matthias Debruyckere van Liantis is dat een goede evolutie, maar heeft dat ook te maken met enkele verplichtingen die wegvielen tijdens de coronacrisis. “Tijdens het laatste kwartaal van 2020 en de eerste drie kwartalen van 2021 mochten jobstudenten in de zorg uren presteren zonder dat dit afgetrokken werd van de 475 uren die ze normaal maximum per jaar mogen werken aan een voordelig tarief. De overheid nam deze beslissing om zo ook jobstudenten in te schakelen tijdens de ergste periode van de coronacrisis. Ook in 2022 is dit bovendien mogelijk tijdens de eerste twee kwartalen van het jaar.”

Vooral vrouwelijke studenten

Wanneer we inzoomen op wie de studenten precies zijn, dan zien we dat het toch voornamelijk vrouwen zijn die kiezen voor een studentenjob in de zorg. In 2021 was slechts 21% van de jobstudenten een man, een aandeel dat stabiel blijft ten opzichte van 2018. Die opdeling is quasi gelijk aan de verhouding man-vrouw bij de totale werknemerspopulatie in de zorgsector. Daar ging het in 2021 om een aandeel van 18,95% mannelijke werknemers.

Als we kijken naar de verloning, zien we dat studenten in de zorg gemiddeld 12,9 euro bruto verdienen per uur. Ten opzichte van het gemiddelde loon van alle jobstudenten (11.6 euro bruto) is dat toch wat hoger. “De zorgsector is dus ook op dat vlak een aantrekkelijke werkgever voor jobstudenten”, aldus Matthias Debruyckere van Liantis.

Niet enkel zorgtaken

Tijdens deze Week van de Zorg probeert de sector via verschillende initiatieven te tonen dat het een sector is die investeert en innoveert. Uit eerder onderzoek van Liantis blijkt dat 64% van de zorginstellingen bovendien extra inzet op employer branding om nieuwe werkkrachten – dus ook jobstudenten – aan te trekken.

“In de praktijk zien we dat studenten vaak voor de zorg kiezen omdat ze al een studierichting volgen die daarop aansluit. Dus dat is een win-win: de student doet interessante praktijkervaring op, terwijl de zorginstelling zelf meteen toegevoegde waarde ervaart. Maar evengoed zoeken zorginstellingen tijdelijke medewerkers om hen logistiek te ondersteunen. In vaktermen zijn dat de ‘niet-zorgverleners’, maar deze mensen hebben een enorme toegevoegde waarde voor hun organisatie én de sector in het algemeen. Denk maar aan onderhoudstaken, ondersteuning in de keuken of de cafetaria, of IT. Dus ook daar zijn er zeker mogelijkheden voor studenten die graag aan de slag willen in een dynamische werkomgeving”, besluit Christoph Lamberts, business manager zorg bij Liantis.