Kind in quarantaine: tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona) voortaan mogelijk

Op 6 november 2020 heeft de federale regering beslist om bestaande steunmaatregelen te verlengen, maar ook om nieuwe maatregelen in het leven te roepen. Een van die nieuwe maatregelen is dat je werknemer tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis kan inroepen als zijn kind in quarantaine moet.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 23 november 2020

Mogelijkheden tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis

Als werkgever kon je eerder in twee specifieke gevallen een beroep doen op de vereenvoudigde procedure tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door de coronacrisis, namelijk:

  1. Je werknemer is niet ziek, maar moet thuisblijven omdat hij in quarantaine moet.
  2. Je werknemer kan niet komen werken omdat de crèche, de school of de voorziening voor personen met een handicap van zijn kind is gesloten om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Je werknemer moet jou wel een ‘attest sluiting corona’  bezorgen, ingevuld door de betrokkeninstelling.

Daar werd nu door de regering een derde mogelijkheid aan toegevoegd: tijdelijke werkloosheid wegens overmacht corona is ook mogelijk voor een werknemer van wie het kind in quarantaine moet.

Wat moet je als werkgever doen?

Je werknemer moet het quarantaineattest van zijn kind aan jou bezorgen. Je hoeft het attest niet af te leveren aan de RVA, maar bewaar het wel, zodat je het kan voorleggen bij een eventuele controle door de RVA. 

OPGELET

Deze nieuwe maatregel is nog niet verschenen in het Belgisch Staatsblad. De RVA heeft de regelgeving wel al bevestigd op zijn website.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...