My Liantis

Over Liantis 06 februari 2020

Let op voor phishing!

Beste klant,

Er zijn valse e-mails in omloop die in naam van Liantis worden verstuurd. Daarin wordt gevraagd om een betaling uit te voeren op een nieuw rekeningnummer. Het gaat echter om een phishingbericht en werd niet door Liantis verspreid.

Wat is phishing?

Phishing is een praktijk waarbij oplichters valse e-mails versturen die afkomstig lijken te zijn van een officiële bron, zoals een vriend, een bank of in dit geval Liantis. De bedoeling is meestal om je op te lichten. Afhankelijk van het doel, proberen de oplichters op die manier om:

  • je te laten doorklikken naar door malware-geïnfecteerde websites;
  • je gebruikersnaam en wachtwoord te stelen;
  • gevoelige gegevens te bekomen, zoals kredietkaartgegevens;
  • je geld te laten overschrijven naar een vals rekeningnummer.

Een phisingbericht ontvangen: wat nu?

Vermoed je dat je gehackt bent of het slachtoffer werd van online oplichting? Geef het dan aan bij de politie in je lokale politiekantoor. De politiediensten staan in contact met Regionale en Federale Computer Crime Units (RCCU en FCCU) die belast zijn met het bestrijden van ICT-criminaliteit.

Stuur de phishing mail ook door naar verdacht@safeonweb.be. Contacteer eventueel je bank over het phishingbericht. Zij kunnen het rekeningnummer laten blokkeren.

Extra tip

Let er steeds op dat je overschrijvingen doet naar hetzelfde rekeningnummer. Merk je een wijziging op? Neem dan contact op via een vertrouwd kanaal, zoals een gekend telefoonnummer, om na te gaan of die verandering klopt.

Meer informatie over phishing en malware vind je op www.safeonweb.be