My Liantis

Persbericht 02 februari 2021

Liantis: “Oproep voor meer mondmaskers werkvloer goede zaak…”

“…maar ook andere preventiemaatregelen blijven cruciaal”

De externe preventiedienst Liantis reageert tevreden op het advies van de Risk Assesment Group om het mondmasker op de werkvloer ook te dragen zelfs als collega’s de afstand van anderhalve meter kunnen garanderen. “Maar de andere preventiemaatregelen blijven cruciaal, in deze volgorde van belang: zoveel mogelijk thuiswerk, afstand houden en goed ventileren, maar ook de mondmaskers”, licht arbeidsarts en hoofd medisch toezicht Sylvia Vanden Avenne van Liantis toe.

Eerdere verplichting

Eerder was het al verplicht op de werkvloer om een mondmasker te dragen wanneer medewerkers de afstand van anderhalve meter niet konden respecteren. “Wanneer collega’s in pakweg een bouwbedrijf of een bakkerij noodgedwongen dicht bij elkaar moeten werken, bestaat de verplichting al om een mondmasker te dragen”, licht hoofd medisch toezicht en arbeidsarts Sylvia Vanden Avenne van de externe preventiedienst Liantis toe. “Diezelfde verplichting geldt bijvoorbeeld ook wanneer twee collega’s een dienstvoertuig delen.”

Bijkomende aanbeveling = goede zaak

Voorlopig was het nog niet zo dat medewerkers – die wel anderhalve meter afstand van elkaar houden – een mondmasker moeten dragen. De Risk Assesment Group adviseerde nu om in dat geval toch ook een mondmasker te dragen op de werkvloer. “Dat vinden we op zich een goede zaak, omdat we sowieso voorstander zijn om het zekere voor het onzeker te nemen”, licht Vanden Avenne toe.

Toch benadrukt Vanden Avenne de verschillende stappen in de preventie op de werkvloer. “Te beginnen met het thuiswerk, dat blijft de norm. Wie dus thuis kan werken, komt niet naar kantoor. Tweede belangrijke factor blijft het ventileren van ruimtes. Zo kan je voorkomen dat viruspartikels zich makkelijk verspreiden. In een ruimte die lange tijd gesloten blijft, zien we dat dit veel vlotter gaat en medewerkers dus meer kans lopen om besmet te raken.”

Aanvullend

“We moeten dus de volgorde respecteren en dus ook de andere preventiemaatregelen – die misschien zelfs belangrijker zijn – in acht blijven nemen. Maar op plaatsen waar ventileren niet vlot verloopt, zeker niet wanneer de temperaturen tegen het vriespunt aanleunen, is het goed dat ook de mondmaskers aangeraden worden. Dit is een goede aanvulling op bestaande maatregelen, maar kan nooit de enige preventiemaatregel zijn. In dat laatste geval vrees ik dat een mondmasker dan een vals gevoel van veiligheid kan geven”, besluit Vanden Avenne.