Ontwerp van loonakkoord blijft voor beroering zorgen

Op 26 februari bereikten de sociale partners – werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers – na moeizame onderhandelingen een ontwerp van het Interprofessioneel Akkoord (IPA) voor de periode 2019 - 2020. De goedkeuring door de achterban van de vakbonden loopt echter niet van een leien dakje. Hoe moet het nu verder?

2 minuten leestijd Verloning personeel 01 april 2019

FGTB en ABVV keuren het voorstel af

De vakbonden leken akkoord te gaan met een maximale loonkostenstijging van 1,1%. Maar het FGTB en het ABVV keurden het ontwerp van akkoord uiteindelijk af.

De leden vonden de maximale loonstijging en de verhoging van de minimumlonen te klein. Die minimumlonen zouden immers ook stijgen met het percentage van 1,1%. De verhoopte toename met 10% bleef hierdoor steken op een verhoging met 10 eurocent.

Brengt de regering de oplossing?

Nadat het FGTB en het ABVV het voorstel afkeurden, legde de (ontslagnemende) regering de bal opnieuw in het kamp van de vakbonden. De loonnorm zou de regering wel vastleggen in een koninklijk besluit.

De andere maatregelen uit het ontwerp zou ze eveneens overnemen àls de vakbonden ze toch steunen. Enkel wanneer de vakbonden zich scharen achter het volledige pakket maatregelen is de regering bereid om dat ook in de wetgeving om te zetten.

Kan iemand het sociaal overleg reanimeren?

Dat is de hamvraag. Niet enkel de vakbonden zijn immers aan zet. Ook binnen de regering bestaat er twijfel en is het niet zeker dat er nog eensgezindheid komt over het ontwerpakkoord.

Minister van Werk Kris Peeters probeert sinds maandag 1 april om de vakbonden te overtuigen om het hele pakket alsnog te aanvaarden. Enkel dan kunnen ze vermijden dat er bij de sectorale onderhandelingen chaos komt en de stijging van de loonkosten niet meer te beheersen valt. Verder zouden sommige politieke partijen in het parlement zich ook kunnen verzetten tegen de goedkeuring van een aantal maatregelen.

Wordt vervolgd

De experten van Liantis blijven deze zaak nauwgezet voor je opvolgen en houden je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...