Mark Delanote is Tax Professional of the Year!

Op donderdagavond 25 mei 2023 werd professor Mark Delanote (UGent) verkozen tot Tax Professional of the Year. De award werd in het leven geroepen door hr-dienstengroep Liantis en is de opvolger van de vroegere ‘Taxman Award’. Een professionele jury en het publiek roemden het vele werk dat Delanote investeerde in de blauwdruk van het fiscaal hervormingsplan van Van Peteghem én lauwerde de positieve kijk van Delanote op de steeds veranderende fiscale wereld.

3 minuten leestijd Persbericht 26 mei 2023
Tax Professional of the Year 2023

Opvolger Taxman Award

Dit jaar werd de Tax Professional of the Year voor het eerst georganiseerd. Hr-dienstengroep Liantis stak hiermee de vroegere ‘Taxman Award’ in een nieuw jasje. Liantis wil met de award van Tax Professional of the Year iemand in de kijker zetten die een opmerkelijke fiscale bijdrage leverde met een belangrijke maatschappelijke, duurzame impact voor ondernemingen of particulieren.

De kandidaturen werden voorgedragen door het publiek en een expertenjury*. Deze jury selecteerde vervolgens drie genomineerden die kans maakten op de award: Mark Delanote (professor fiscaal recht aan de UGent, lid Hoge Raad van Financiën en eigenaar van het kantoor Delanote Law), Jean Baeten (executive manager VBO-competentiecentrum Fiscaliteit en Investeringen en voorzitter IFA-afdeling) en Sabrina Scarnà (partner bij Tetra Law en docent aan de ULB).

Mark Delanote is Tax Professional of the Year!

Na een stemmingsronde door de jury (60%), een online voting (30%) en een laatste stemming op het uitreikingsevent (10%) werd duidelijk wie de Tax Professional of the Year werd: Mark Delanote.

Als expert fiscaal recht en gespecialiseerd in fiscale procedure, optimalisatie en vermogensplanning coördineerde Mark Delanote de blauwdruk van Minister van Financiën Vincent Van Peteghem voor een fiscaal hervormingsplan. Aan de basis van de plan lag een doorgedreven analyse. Volgens de jury zullen de resultaten hiervan ongetwijfeld zorgen voor een nieuw evenwicht tussen efficiëntie en billijkheid in de fiscaliteit.

“Ongeacht het feit of de fiscale hervorming er al dan niet komt, heeft professor Delanote via een zeer grondige analyse bijgedragen tot het blootleggen van de structurele onevenwichtigheden die de fiscaliteit in België vandaag kenmerken”, klonk het bij de jury.

“Waardering voor positieve verandering”

Meteen na de uitreiking reageerde Mark Delanote ontzettend tevreden met de prijs. "Ik heb het genoegen gehad om mijn medekandidaten Jean en Sabrina te ontmoeten en dat zijn fantastische mensen. Ik had het hen dus zeker ook gegund”, aldus Delanote. "Maar natuurlijk ben ik zeer blij met deze award van Tax Professional of the Year. De opdracht die ik kreeg voor het hervormingsplan kwam van de FOD Financiën maar ook heel veel academici aan universiteiten hebben meegewerkt. Dus ik wil ook zeker de award aan hen opdragen. Het is voor mij ook een erkenning voor mijn bedoeling om een positieve verandering teweeg te brengen in de fiscaliteit. Een verandering voor meer efficiëntie."

Toppers in hun vakgebied

Philip Van Eeckhoute, gedelegeerd bestuurder van Liantis, blikt tevreden terug. “Het werd een spannende eerste editie, zowel met de online stemronde als tijdens de awarduitreiking zelf. De drie genomineerden verdienden als toppers in hun vakgebied alle drie te winnen, maar er kan natuurlijk maar één iemand de award mee naar huis nemen. Professor Mark Delanote mag zich nu een jaar lang terecht 'Tax Professional of the Year' noemen. Ik wil alle mensen bedanken die hun stem uitbrachten op hun favoriete kandidaat, net als iedereen die zijn steentje bijgedragen heeft om deze award opnieuw op de kaart te zetten. Als onmisbare adviseurs van ondernemers en bedrijven verdienen de fiscale beroepen het om minstens één keer per jaar het hele podium te krijgen, en dat organiseren we graag met Liantis.”

 

*De jury bestond uit Bart Van Coile (voorzitter ITAA), Herman De Cnijf (directeur Fiscale Hogeschool), Laurence Pinte (head of tax Belgian operations ING), Matthieu Possoz (lid Hoge Raad Financiën), Marc Bourgeois (professor dr. Universiteit van Luik), Pierre Nicaise (voorzitter auditcomité FSMA) en Sadi Podevijn (secretaris-generaal CBN).

Mark Delanote - Tax Professional of the Year