Minder verkoop door openbare werken? Je gewest kan financiële hulp bieden!

Sinds de zesde staatshervorming is de vergoeding voor zelfstandigen die hinder ondervinden door wegwerkzaamheden een gewestelijke bevoegdheid. De vergoeding waar zelfstandigen aanspraak op kunnen maken ter compensatie van hun inkomensverlies, hangt dus af van het gewest waar ze hun activiteit uitoefenen: het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, het Waalse Gewest of het Vlaamse Gewest. Volg de gids...

2 minuten leestijd Verzekering 08 januari 2020

Vlaanderen: twee systemen afhankelijk van de startdatum van de openbare werken

In het Vlaamse Gewest hangt de vergoeding voor zelfstandigen en kleine ondernemingen (maximum negen werknemers) af van de startdatum van de wegwerkzaamheden:

  • vanaf 1 juli 2017: hinder en/of sluitingspremie;
  • vóór 1 juli 2017: rentetoelage (percentage van het krediet) en/of inkomenscompensatievergoeding.

Meer informatie staat op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: de “werfvergoeding”

Het Brusselse Gewest keert een “werfvergoeding” uit aan handelszaken in bepaalde sectoren: horeca, garagisten, reisagentschappen, kappers ...

De werf moet minstens 29 opeenvolgende kalenderdagen duren. Het bedrag hangt af van het aantal voltijdsequivalenten van de handelszaak, met een maximum van negen.

Deze nieuwe regelgeving geldt sinds 25 maart 2019, zowel voor werven die na deze datum opgestart zijn als voor werven die toen al bestonden. De vergoeding is aan vele voorwaarden gekoppeld.

Alle voorwaarden en modaliteiten staan op de website van Brussel Economie en Werkgelegenheid.

Wallonië: vergoeding via de “Wallinco”-app

De nieuwe Waalse vergoeding is bedoeld voor zelfstandigen en kleine ondernemingen (bijvoorbeeld: horeca, handelszaken) met minder dan tien werknemers (behoudens VZW’s) die in contact staan met klanten. De werf moet minstens 20 opeenvolgende kalenderdagen duren.

De vergoeding is een forfaitair bedrag dat vermenigvuldigd wordt met het aantal dagen waarop de activiteiten gehinderd werden door de werkzaamheden, met een maximum van zestig dagen per werf.

De vergoedingsaanvraag moet worden ingediend via de mobiele “Wallinco”-app. Dat systeem bestaat sinds 1 september 2019. De vergoeding dekt dus enkel de hinder vanaf deze datum, ook al bestond de werf voordien al.

Alle toekenningsvoorwaarden staan op de website van het Waalse Gewest.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...