Veranderingen op komst voor werkgevers die jongeren tewerkstellen

Wie jongeren tewerkstelt, moet rekening houden met enkele toekomstige veranderingen binnen de welzijnswetgeving. De wijzigingen bevinden zich voorlopig nog in een ontwerpfase, maar we verwachten dat deze in de loop van 2019 definitief van kracht zullen worden na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 17 december 2018

Jobstudenten en de elektrische transpalet

In het verleden was het onduidelijk of een jobstudent (student-werknemer) al dan niet met een gemotoriseerde transpalet mocht rijden. De nieuwe versie van de wetgeving brengt hierover duidelijkheid. Zo stelt de ontwerptekst dat jobstudenten in principe niet langer mogen werken met een elektrische transpalet of een platformtruck. Hierop komen er wel enkele uitzonderingen in functie van onder andere de leeftijd.

Jongeren in de landbouwsector

In de zomervakantie nemen landbouwbedrijven tijdelijk heel wat jongeren in dienst om de piek in het werkvolume op te vangen. Maar mogen die jongeren wel met een landbouwmachine (tractor, maaidorser, hakselaar ...) rijden? De nieuwe ontwerptekst is duidelijk: het mag niet, tenzij ze 18 jaar oud zijn en dit expliciet geleerd hebben in het kader van een specifieke opleiding (bijvoorbeeld land- en tuinbouwschool).

Blootstelling aan chemische stoffen

In de oude versie van de wetgeving staat dat je jongeren niet expliciet mag blootstellen aan gevaarlijke chemische producten, tenzij je kan bewijzen dat de blootstelling onder een bepaalde grenswaarde blijft. Dit bewijs moest je leveren door een permanente monitoring.

In de nieuwe versie van de wetgeving is monitoring niet langer nodig. De bevoegde preventieadviseur moet op voorhand beoordelen of de grenswaardes overschreden zullen worden. Op basis van dit oordeel is de taak al dan niet verboden voor jongeren.

Gezondheidsbeoordeling voor stagiairs met kantoorjob

Er is geen voorafgaande gezondheidsbeoordeling meer nodig voor stagiairs die een kantoorjob uitoefenen. Deze beslissing ligt perfect in lijn met de eerdere afschaffing van het gezondheidstoezicht voor beeldschermwerkers.

We houden je op de hoogte

Van zodra de ontwerptekst in het Belgisch Staatsblad verschijnt, laten we dit weten. Heb je ondertussen nog vragen? Neem dan contact op met je klantenadviseur bij Liantis preventie en welzijn.