Nieuw meerjarenakkoord voor de socialprofitsectoren

Na bijna twee jaar onderhandelen, sloten de sociale partners van de socialprofitsectoren en de Vlaamse regering het vijfde Vlaamse interprofessioneel akkoord (VIA 5) af. In dit akkoord werden onder meer afspraken gemaakt rond koopkrachtverhoging en jobcreatie. De maatregelen gelden voor een termijn van 3 jaar (2018-2020). De komende maanden zal het globaal kader met de vooropgestelde maatregelen verder uitgewerkt worden in concrete sectorale cao’s.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 25 juni 2018

Vlaamse socialprofitsectoren

Het VIA 5-akkoord is van toepassing op de Vlaamse socialprofitsectoren:

  • PC 318.02: Gezins-en bejaardenzorg
  • PC 319.01: Opvoedings- en huisvestingsinrichtingen en – diensten
  • PC 327.01: Vlaamse beschutte en sociale werkplaatsen (vanaf 2019: maatwerkbedrijven)
  • PC 329.01: Vlaamse socio-culturele sector
  • PC 330: de geregionaliseerde gezondheidsinrichtingen en – diensten (ouderenzorg, revalidatiehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen, revalidatievoorzieningen en initiatieven beschut wonen)
  • PC 331: Welzijns – en gezondheidsdiensten

Overzicht maatregelen

Hieronder vindt u een bondig overzicht van de maatregelen uit het akkoord. Deze maatregelen zullen uitgevoerd worden tijdens de duurtijd van het VIA 5 (van 1 januari 2018 tot 31 december 2020) aan de hand van de sectorale cao’s die de sociale partners zullen sluiten.

Koopkracht

De Vlaamse regering maakt budgetten vrij om een substantiële stap te zetten in de versterking en vrijwaring van de tweede pensioenpijler. Daarnaast verhoogt ze ook de eindejaarspremie. De meeste sectoren zullen vanaf 2020 een volledige dertiende maand toekennen.

In sommige sectoren zijn, afhankelijk van de vrijgemaakte budgetten, ook nog andere koopkrachtverhogingen voorzien. Het toekennen van ecocheques, hogere verplaatsingsvergoedingen zijn hier enkele voorbeelden van.

 

In de geregionaliseerde sectoren uit PC 330 zal, net zoals in de federale gezondheidszorg, een nieuwe functieclassificatie ingevoerd worden. Deze nieuwe functieclassificatie treedt uiterlijk op 1 oktober 2019 in werking.

Betere werkkwaliteit

Een betere arbeidsorganisatie, stabielere arbeidsovereenkomsten, voorzienbare uurroosters en vakantieregelingen zijn enkele krijtlijnen die het VIA vastlegt om de kwaliteit van het werk te verbeteren. Hiermee probeert het VIA tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar flexibiliteit en de nood aan een betere work-life balance.  

Jobcreatie

De Vlaamse regering maakt ook budgetten vrij om te voorzien in een uitbreidingsbeleid. Een sterke investering in bijkomende tewerkstelling en het aantrekken van talenten zal voor een professionalisering en vernieuwing in de sectoren zorgen.