Nieuwe Europese richtlijn work-life balance

De nieuwe Europese richtlijn work-life balance zorgt ervoor dat mannen en vrouwen gelijke kansen op de arbeidsmarkt krijgen én dat er een evenwicht is tussen werk en privé voor ouders of mantelzorgers. Bestaande rechten worden behouden en aangevuld met verbeterde nieuwe rechten voor zowel mannen als vrouwen. Wij geven een overzicht.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 24 oktober 2022

Wijzigingen geboorteverlof

Het geboorteverlof geeft meeouders het recht om na de geboorte van hun kind vijftien dagen afwezig te zijn op het werk. Vanaf 1 januari 2023 zijn dat twintig dagen.

Momenteel wordt niet wettelijk bepaald hoe en wanneer een medewerker zijn werkgever informeert over het nemen van geboorteverlof. Nu komt daar dus verandering in.

Lees meer

Nieuw zorgverlof

Het nieuwe zorgverlof zorgt voor een beter evenwicht tussen het werk en privéleven van ouders en mantelzorgers. Het uitgangspunt is dat de werknemer voortaan, binnen het bestaande verlofkrediet wegens dwingende redenen, het recht heeft om van het werk afwezig te zijn voor maximaal vijf dagen per kalenderjaar.

Het doel van dit bijkomende zorgverlof is om ondersteuning te geven aan een ziek persoon waarmee de werknemer samenwoont of een familielid in de eerste graad.

Lees meer

Flexibele arbeidsregelingen

De nieuwe cao 162 geeft medewerkers het recht om een flexibele werkregeling aan te vragen. Dit kan om voor een kind te zorgen of door het verlenen van persoonlijke zorg of steun aan een gezins- of familielid.

Lees meer

Anciënniteitsvoorwaarde ouderschapsverlof uitzendkracht

Wanneer een uitzendkracht gedurende een bepaalde periode voor een gebruiker werkt, en daarna vast in dienst treedt, dan telde de periode van uitzendarbeid eerst niet mee voor de beoordeling van de anciënniteitsvoorwaarde. De omzetting van de richtlijn work-life balance zorgt er nu voor dat de vroegere periodes als uitzendkracht voor alle motieven meetellen voor de berekening van de anciënniteitsvoorwaarde in het kader van ouderschapsverlof.

Lees meer

Bijkomende schorsingen opzeggingstermijn

In het kader van de Europese richtlijn work-life balance, zijn er binnenkort bijkomende schorsingsoorzaken van de opzeggingstermijn. Ook bij het nemen van geboorteverlof, familiaal verlof, adoptieverlof en het nieuwe zorgverlof, loopt de opzegtermijn binnenkort verder na de terugkeer van de medewerker.

Lees meer

Verruiming ontslagbescherming

Er komt ook een ruimere ontslagbescherming voor werknemers. Medewerkers die van het recht op zorgverlof gebruikmaken, zijn beschermd tegen ontslag. Dit betekent dat je als werkgever de arbeidsovereenkomst niet zomaar mag beëindigen, tenzij je kan aantonen dat de ontslagmotivatie niet aan het zorgverlof gelinkt is.

Lees meer

Wijziging verbrekingsvergoeding tijdskrediet en thematische verloven

Ontsla je een medewerker tijdens een periode van verminderde arbeidsprestaties door thematisch verlof of tijdskrediet? Dan is het ‘lopend loon’ voor de berekening van de verbrekingsvergoeding, het loon dat de medewerker zou verdienen als hij zijn arbeidsprestaties niet had verminderd.

Dit was al zo in bepaalde gevallen, maar wordt nu doorgetrokken naar alle thematische verloven en het tijdskrediet, zolang de vermindering niet voor onbepaalde duur geldt.

Lees meer