Nieuwe klokkenluiderswet: heeft je onderneming al een intern meldkanaal?

België en de andere Europese lidstaten kregen van de Europese Unie de opdracht om de klokkenluidersrichtlijn om te zetten in nationale wetgeving.



Op 24 november werd de Belgische omzettingswet goedgekeurd en op 15 december verscheen de wet in het Belgisch Staatsblad. Hoog tijd dus om na te denken over de concrete implementatie van dit meldingskanaal in je organisatie.



Wat moet je als werkgever weten en aan welke verplichtingen moet je voldoen? We zetten het voor je op een rij.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 09 december 2022

Klokkenluiderswet in het kort

Een klokkenluider is een persoon die misstanden binnen een organisatie of bedrijf meldt. Europa wil met de invoering van de klokkenluidersregeling deze personen de nodige bescherming bieden.

Daarnaast moet de nieuwe regeling de drempel verlagen om (wan)praktijken in organisaties en bedrijven te melden. Bedoeling is dat inbreuken zo sneller opgespoord en behandeld kunnen worden.

Verplicht voor welke ondernemingen?

Elke juridische entiteit in de privésector met minstens 50 medewerkers zal een intern meldkanaal moeten opzetten. De Belgische wetgever kan juridische entiteiten met 50 tot 249 medewerkers uitstel verlenen tot 17 december 2023.

Voor juridische entiteiten vanaf 250 medewerkers is in principe geen uitstel mogelijk. Maar door het missen van de deadline van 17 december 2021, is er voor deze ondernemingen in de praktijk toch nog uitstel mogelijk.

Interne en externe meldingskanalen

Een intern meldkanaal kan zowel mondeling als schriftelijk zijn. Je kan als onderneming bijvoorbeeld kiezen voor een welbepaald e-mailadres, een telefoonnummer waarnaar gebeld kan worden, een tool …

Je kan kiezen om het meldingskanaal intern te beheren ofwel om dit uit te besteden aan een externe partner. 

Als werkgever ben je verplicht om duidelijk te communiceren over de beschikbare meldingskanalen met je eigen werknemers en met derden (bijvoorbeeld externe dienstverleners). 

Vereisten voor een intern meldkanaal

Een intern meldkanaal binnen je onderneming moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Klokkenluiders moeten de mogelijkheid hebben om zowel schriftelijk als mondeling een melding te kunnen doen. In het geval dat de melder de melding wil doen via de fysieke ontmoeting, dan moet dit ook mogelijk zijn en bovendien binnen een redelijke termijn.
  • Het meldkanaal moet altijd de identiteit van de melder en de eventuele genoemde derden beschermen. Niet-gemachtigde personen mogen dus geen toegang hebben tot het kanaal.
  • Het meldkanaal moet 24/7 toegankelijk zijn.
  • Interne kanalen moeten verplicht toegankelijk zijn voor werknemers en je kan ook kiezen om dit kanaal open te stellen voor externen (bijvoorbeeld via de website).

Bescherming

Wanneer een klokkenluider melding doet van een inbreuk op het Unierecht van de Europese Unie, dan geniet die volledige bescherming.

Concreet wil bescherming zeggen dat de melder beschermd wordt tegen represailles, met inbegrip van dreigingen met en pogingen tot represailles. Voorbeelden van represailles zijn schorsing, ontslag, negatieve evaluatie, intimidatie …

Er is wel een belangrijke voorwaarde: de melder moet ter goeder trouw handelen en gegronde reden hebben om aan te nemen dat de gemelde informatie op het moment van de melding juist was én binnen het toepassingsgebied van de wet viel.

Er wordt geen bescherming geboden aan personen die opzettelijk onjuiste of misleidende informatie melden. Je vermeldt daarom best in het beleid rond het interne meldkanaal dat je werknemers niet lichtzinnig met klachten mogen omgaan.

Implementatie

De nieuwe wet treedt in voege 2 maanden na de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat doet Liantis voor jou?

Wij volgen de recente wijzigingen op de voet en houden je verder op hoogte. Daarnaast werken we intern aan een concreet dienstverleningsaanbod zodat we jou bij de implementatie van dit meldingskanaal zo goed mogelijk kunnen bijstaan. 



Nu de Belgische omzetwetgeving eindelijk een feit is, vatten we tijdens een gratis webinar op 16 januari 2023 graag de belangrijkste nieuwigheden voor jou als werkgever samen.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...