Nieuwe maatregelen re-integratie langdurig zieke medewerkers

De regering bereikte op 12 oktober 2021 een begrotingsakkoord. Heel wat nieuwe, sociaaleconomische maatregelen die hierin opgenomen zijn, hebben een impact op jou als werkgever. Zo staan er ook heel wat nieuwe regels in het akkoord rond de re-integratie van medewerkers na langdurige ziekte. Sommige hiervan zijn ondertussen al definitief, terwijl anderen nog concreet uitgewerkt worden.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 03 februari 2022

Wat is er definitief?

Het ‘Terug-naar-werktraject’

Vanaf 1 januari 2022 kunnen langdurig zieken in het traject ‘Terug-naar-werk’ stappen. Onder begeleiding van een Terug-naar-werkcoördinator van het ziekenfonds, zet de persoon de mogelijke en nodige stappen om te re-integreren in de arbeidsmarkt.

Lees hierover meer in het artikel Het ‘Terug-naar-werktraject’ voor arbeidsongeschikte werknemers.

Nieuwe responsabiliseringsbijdrage

De responsabiliseringsbijdrage is één van de maatregelen om langdurig zieken terug aan het werk te krijgen. Het doel van de bijdrage is werkgevers responsabiliseren die te maken hebben met een bovenmaatse instroom van arbeidsongeschikte werknemers. De te betalen bijdrage moet ervoor zorgen dat het aantal invalide werknemers binnen een onderneming daalt.

Meer te weten komen over de responsabiliseringsbijdrage? Lees dan zeker dit nieuwsbericht over de bijdrage.

Wat zit er in de pipeline?

Naast bovenstaande definitieve beslissingen staan er nog heel wat zaken op de planning.

Onder meer volgende maatregelen zijn nog niet definitief en zitten in de pipeline:

  • De afschaffing van het ziektebriefje voor 1 dag.
  • De re-integratieprocedure 2.0. De huidige procedure om langdurig zieke werknemers terug aan het werk te krijgen zal grondig wijzigen. Zo zal onder andere de beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht losgekoppeld worden van de re-integratieprocedure.
  • De outplacementverplichting zal uitbreiden waarbij alle situaties waarin medische overmacht van toepassing is bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, ook zullen opgenomen worden.
  • Het gewaarborgd inkomen bij herval in ziekte. De medewerkers die aangepast werk verrichten na een periode van arbeidsongeschiktheid, openen opnieuw recht op gewaarborgd loon wanneer zij terug arbeidsongeschikt zouden worden door een andere ziekte.
  • De minimale tewerkstelling tijdens progressieve werkhervatting. Een uitzondering op de minimumduur van 3 uren en de 1/3de regel zou van toepassing zijn bij een vrijwillig gedeeltelijke werkhervatting, na toestemming van de adviserende arts.

Wordt vervolgd…

De nieuwe maatregelen die voortkomen uit het begrotingsakkoord worden nog verder uitgewerkt. Liantis volgt dit voor je op. We brengen je op de hoogte zodra we over meer informatie beschikken.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...