Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Swingen je personeelskosten de pan uit of ben je bang talentvolle medewerkers te verliezen? Download nu het hr-trendrapport!
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Hiermee bied je je medewerkers een flexibel loonpakket aan, zonder dat de loonkost voor jou als werkgever stijgt.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
De nieuwe maximumbedragen voor vrijwilligersvergoedingen in 2025 zijn bekend. In bepaalde gevallen gelden er echter hogere grensbedragen. Zo hebben vrijwilligers in de zorgsector recht op een verhoogde vergoeding.
Vrijwilligerswerk is in principe onbetaald werk dat vrijwillig gebeurt voor een organisatie die geen winst nastreeft. Als vrijwilliger betaal je geen sociale bijdragen, omdat vrijwilligerswerk niet wordt beschouwd als een beroepsactiviteit. Maar je bouwt via vrijwilligerswerk evenmin sociale rechten op.
Voor vrijwilligerswerk kan je een onkostenvergoeding krijgen. Er bestaan twee systemen:
Die maximumbedragen worden jaarlijks vastgelegd. In 2025 is dat 42,31 euro per dag en 1.692,51 euro per jaar.
Maar voor een aantal categorieën van vrijwilligers bedraagt het jaarlijks plafond van de forfaitaire kostenvergoeding meer. Wie het volgende vrijwilligerswerk verricht kan tot 3108,44 euro per jaar verdienen:
Ben je als vrijwilliger in 2025 actief in sectoren waar geen verhoogd plafond geldt én in sectoren waar het verhoogd plafond wel geldt, moet je met de twee plafonds rekening houden. Dat betekent dat de overschrijding van het gewone plafond enkel mag te wijten zijn aan vrijwilligersactiviteiten in die sectoren waarvoor het verhoogd plafond geldt.
De organisatie waarvoor je als vrijwilliger werkt kan die dan kosten volledig vergoeden. Er gelden geen maximumbedragen, maar je moet de onkosten wel kunnen staven.
Een combinatie van de twee systemen (werkelijke en forfaitaire kostenvergoeding) is in de regel niet mogelijk bij dezelfde organisatie. Toch geldt er een uitzondering voor het terugbetalen van werkelijke vervoerskosten.
Deze uitzondering op de regel laat toe dat er bovenop de forfaitaire vergoeding jaarlijks tot 2.000 km werkelijke vervoerskosten kunnen worden toegekend aan vrijwilligers die zich met hun eigen wagen, motor- of bromfiets verplaatsen. Per afgelegde kilometer krijg je dan 0,4290 euro per kilometer (bedrag geldig tot 31 maart 2025). Verplaats je je met de fiets, dan kan er voor maximum 2.000 km een fietsvergoeding van 0,36 euro/km worden toegekend.
Relevante artikels
Verloning personeel 15 december 2020
Je zal bepaalde vrijwilligers een hogere forfaitaire kostenvergoeding kunnen toekennen. De ministerraad heeft daarover een ontwerp goedgekeurd.
Verloning personeel 04 maart 2021
Vrijwilligers die zich in de periode van 15 februari 2021 tot 31 december 2021 inzetten in vaccinatiecentra, hebben recht op een verhoogde forfaitaire kostenvergoeding.