Nieuwe meldingsplicht bij tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Nog tot 31 augustus 2020 geldt een vereenvoudigde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als gevolg van de coronacrisis. Pas je dat systeem toe, dan komt daar vanaf 13 juli 2020 een nieuwe verplichting bij. Je moet jouw werknemers op voorhand informeren over de periode waarin ze tijdelijk werkloos worden gesteld.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 10 juli 2020

Jouw medewerkers informeren

De nieuwe regeling stelt dat je de betrokken werknemers ten laatste op de dag vóór het begin van de tijdelijke werkloosheid duidelijk moet informeren. Dat geldt ook wanneer het aantal werkloosheidsdagen verhoogt of wanneer er een overgang is van een gedeeltelijke naar een volledige periode van tijdelijke werkloosheid.

De manier waarop je de mededeling doet, kan je vrij kiezen. Het kan gaan om een individuele of een collectieve mededeling. Je houdt wel het best een bewijs van de mededeling bij om te tonen dat je voldoet aan de meldingsplicht.

Wat moet je melden?

Je moet je medewerkers zeker over de volgende zaken informeren:

Als er iets aan de bovenstaande zaken verandert, moet je jouw medewerkers daar opnieuw over informeren.

Zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet? We hebben voor jou een sjabloon voor de melding gemaakt, zodat je jouw werknemers snel op de correcte wijze kan informeren.

Gebruik het meldingssjabloon 

Naar het sjabloon

Wat als je de meldingsplicht niet naleeft?

Als je de melding niet doet, moet je het loon van je medewerkers blijven doorbetalen tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid.

Vergeet ook zeker niet om het gebruik van tijdelijke werkloosheid toe te lichten aan de ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging als die in je bedrijf aanwezig is.