Nieuwe premies werkplekleren vanaf september

De Vlaamse regering liet vorig jaar al weten dat ze de bestaande maatregelen voor werkplekleren binnen een gekwalificeerde opleiding gaan optimaliseren en vereenvoudigen. Op 23 december 2022 is het decreet gesloten en nu is het nog afwachten op de verdere uitwerking in een koninklijk besluit en de definitieve wetgeving.  
 
Liantis schetst alvast – onder voorbehoud - de krijtlijnen van het nieuwe wetgevend kader.  

4 minuten leestijd Personeelsbeleid 27 maart 2023

Huidige wetgeving 

Werkgevers en leerlingen in het kader van een opleiding werkplekleren krijgen vanuit verschillende invalshoeken financiële ondersteuning.  

Zo wordt onder andere de start- en stagebonus voorzien, maar ook verschillende doelgroepverminderingen voor mentoren, voor deeltijds werkende jongeren uit het beroepssecundair onderwijs en voor leerlingen in een alternerende opleiding.  

Vanaf september 2023 

Vanaf 1 september 2023 treedt een tweevoudige premie in werking: de premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen en een leerlingenpremie alternerende opleiding. Deze premies vervangen de bestaande incentives voor werkplekleren. De bestaande doelgroepverminderingen voor mentoren, voor deeltijds werkende jongeren uit het beroepssecundair onderwijs en voor leerlingen in een alternerende opleiding, alsook de start- en stagebonussen stoppen op 30 juni 2023.

Er zijn geen overgangsmaatregelen voorzien. 

Premie kwalificerend werkplekleren 

De bedoeling van deze premie is om werkgevers te stimuleren om een kwalitatieve leerplekwerk aan te bieden. Om recht te hebben op de premie zijn er een aantal voorwaarden voor zowel jouw onderneming zelf als voor de opleiding die de leerling volgt. 

Voorwaarden voor jouw onderneming

  • De onderneming is een natuurlijke persoon, privaatrechtelijke of publiekrechtelijke rechtspersoon die een lerende opleidt. 

  • De vestiging van de onderneming waar de werkplekcomponent wordt uitgevoerd, is gelegen in het Vlaamse Gewest. 

  • Er moet een overeenkomst afgesloten worden met de leerling. 

  • De leerling was minstens vier maanden in een schooljaar op de werkplek aanwezig. 

  • Er is een mentor in de onderneming die de leerling op de werkplek begeleidt. Deze begeleider volgt hiervoor eerst een mentoropleiding. 

  • De onderneming heeft maximaal twee keer een premie kwalificerend werkplekleren of een stagebonus ontvangen.  

Voorwaarden voor de opleiding

  • het is een opleiding waarin opleiding bij een opleidingsverstrekker en opleiding op de werkplek gecombineerd worden. Beide componenten beogen samen de uitvoering van één opleidingsplan en zijn inhoudelijk en organisatorisch op elkaar afgestemd om een erkende onderwijs- of beroepskwalificatie uit de kwalificatiedatabank te halen. 

  • de opleiding heeft hoogstens niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. 

  • de werkplekcomponent van de opleiding omvat minstens de helft van de totale opleidingstijd. 

De concrete opleidingen die in aanmerking komen, worden nog verder bepaald door de Vlaamse Regering. Voldoet je onderneming en de opleiding aan bovenstaande voorwaarden, dan ontvang je na goedkeuring één keer per schooljaar een premie kwalificerend werkplekleren per leerling. 

Leerlingenpremie alternerende opleiding 

De leerlingenpremie heeft tot doel om de leerlingen te stimuleren om hun alternerende opleiding succesvol af te ronden. Om in aanmerking te komen voor de premie moet de leerling in kwestie ook aan een aantal voorwaarden voldoen: 

  • Hij of zij heeft een hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest. 

  • Er moet een overeenkomst alternerende opleiding afgesloten zijn. 

  • Hij of zij is minstens vier maanden per schooljaar op de werkplek aanwezig. 

  • De leerling heeft maximaal twee keer een leerlingenpremie alternerende opleiding of een startbonus ontvangen. 

Voldoe je als leerling aan bovenstaande voorwaarden, dan zal je na goedkeuring één keer per schooljaar een leerlingenpremie alternerende opleiding ontvangen. 

Bedragen van de premie  

Voorlopig zijn volgende bedragen volgens de ontwerptekst van het uitvoeringsbesluit van toepassing: 

  • Leerlingenpremie: 500 euro; 

  • Premie voor kwalificerend werkplekleren: 600 euro als de lerende geen vergoeding van de onderneming ontvangt en 1000 euro als de lerende wel een vergoeding van de onderneming ontvangt. 

Premie aanvragen 

De premie wordt automatisch aangevraagd wanneer de overeenkomst alternerende opleiding of duale opleiding op tijd werd geregistreerd via het loket werkplekduaal . Dit moet uiterlijk drie maanden na de start van de overeenkomst gebeuren. Voor graduaatsopleidingen verpleegkunde gebeurt de registratie, per leerling, bij het WSE-loket.