Nieuwe sociale verkiezingen 2024: hoe kan je je al voorbereiden?

De volgende sociale verkiezingen vinden in principe in mei 2024 plaats. Dit lijkt veraf, maar niets is minder waar. Of je verplicht bent hieraan deel te nemen, bepaal je immers aan de hand van je personeelssterkte in de periode die start op 1 oktober 2022 en eindigt op 30 september 2023.

3 minuten leestijd Personeelsbeleid 13 september 2022

Wie moet sociale verkiezingen organiseren?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de organisatie van de sociale verkiezingen.

  • Heb je minder dan 50 werknemers in dienst? Dan zijn er geen sociale verkiezingen nodig.
  • Heb jij gemiddeld minstens 50 werknemers in dienst? Dan ben je elke 4 jaar verplicht verkiezingen te organiseren voor een comité voor preventie en bescherming op het werk.
  • Stel je gemiddeld minstens 100 werknemers te werk? Dan ben je ook verplicht om een ondernemingsraad op te richten.

Met welke referteperiode hou je rekening?

Of je het vereiste aantal personeelsleden tewerkstelt, bereken je aan de hand van je personeelssterkte tijdens een specifieke referteperiode. Bij een ongewijzigde wetgeving start deze op 1 oktober 2022 en eindigt ze op 30 september 2023.

Flirt je met de grens van 50 of 100 medewerkers, doe je er goed aan om tijdig een berekening te (laten) uitvoeren en eventueel je personeelsbeleid hierop af te stemmen. Neem contact op met je vertrouwde Liantis-klantenadviseur als je graag een voorlopige berekening wil.

Hoe bereken je de gemiddelde tewerkstelling in je organisatie?

De gemiddelde tewerkstelling wordt berekend volgens een specifieke formule. Concreet kijk je naar het aantal kalenderdagen van het personeel dat bij jou in dienst is tijdens de referteperiode. Deze personen tellen mee in de berekening:

  • alle werknemers (ook eventuele leidinggevenden met een arbeidsovereenkomst, studenten en flexijobs )
  • alle leerlingen en personen die een individuele beroepsopleiding (IBO) volgen. Het maakt niet uit of deze werknemers ook effectief prestaties leveren

Hierbij zijn er wel enkele belangrijke kanttekeningen. Zo worden uitzendkrachten alleen meegeteld tijdens het tweede kwartaal van 2023 (bij een ongewijzigde wetgeving). Ook langdurig afwezige werknemers en werknemers die voltijds tijdskrediet nemen tellen mee. Deeltijdse werknemers en uitzendkrachten die minder dan 75% werken in vergelijking met een voltijdse werknemer, tellen dan weer slechts voor de helft mee.

Tellen niet mee in de berekening:

  • uitzendkrachten die vaste werknemers (met een arbeidscontract) vervangen
  • werknemers die in dienst zijn met een vervangingsovereenkomst

FOD WASO neemt contact

Goed om te weten: in september – enkele maanden voor de opstart van de verkiezingsprocedure – contacteert de FOD WASO alle ondernemingen die in het verleden al sociale verkiezingen organiseerden. Dit geldt eveneens voor bedrijven die er mogelijk voor in aanmerking komen. De FOD WASO vergelijkt hiervoor zijn eigen databank met die van de RSZ. Bovendien kan ook de vakbond jou als werkgever aanspreken over de opstart van de sociale verkiezingen.