Nieuwe website asbestfonds

Vorig jaar wijzigden een aantal zaken rond de vergoeding voor asbestslachtoffers. Om deze info beter te verspreiden, start het Asbestfonds een communicatiecampagne. Hieraan is ook een nieuwe website gekoppeld.

2 minuten leestijd Welzijn op het werk 04 februari 2020

Asbestfonds

Het Asbestfonds (AFA - Asbest Fonds Amiante) is een overheidsinstelling opgericht in 2007. Het informeert, begeleidt en vergoedt asbestslachtoffers. Het Asbestfonds is nauw gelinkt aan Fedris, het Federaal Agentschap voor Arbeidsongevallen en Beroepsziekten.

Nieuwe maatregelen Asbestfonds 

Sinds 1 juni 2019 zijn de steunmaatregelen voor asbestslachtoffers uitgebreid. Volgende elementen zijn toegevoegd: 

  • Eenmalige en bijkomende tegemoetkoming voor slachtoffers getroffen door mesothelioom. Een vergoeding vanaf de datum van de diagnose voor alle slachtoffers en een tegemoetkoming in de begrafeniskosten. 
  • De lijst van door het Asbestfonds erkende ziekten is uitgebreid met twee ziekten: strottenhoofdkanker en longkanker indien deze aantoonbaar veroorzaakt zijn door asbest. 

Communicatiecampagne

Om het Asbestfonds en de steunmaatregelen beter gekend te maken bij het grote publiek en slachtoffers van asbest, lanceert de overheid een communicatiecampagne. Hieraan is ook een nieuwe website gekoppeld: www.asbestfonds.be

Wat kan Liantis voor je doen?

Als werkgever sta je in voor de veiligheid en gezondheid van je werknemers. Is je onderneming gevestigd in een pand gebouwd vóór het jaar 2000? Dan bestaat de kans dat er asbest aanwezig is. In dat geval moet je een asbestinventaris en beheerplan opstellen.

Ben je actief in de bouwsector en komen je werknemers vaak in aanraking met asbest? Dan moet je je werknemers een preventieve opleiding asbest laten volgen. Bovendien komen ze één keer per jaar langs op medisch onderzoek.

Voor al deze zaken kan je terecht bij Liantis preventie en welzijn. Heb je vragen? Aarzel dan niet en neem vandaag nog contact op met je vertrouwde klantenadviseur.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...