My Liantis

Gezondheid 28 juni 2019

Nieuwe website Kanker & Werk

De nieuwe website kankerenwerk.be richt zich op kmo-werkgevers die te maken krijgen met een medewerker die uitvalt door kanker. De website biedt een antwoord op een aantal cruciale vragen waar je als werkgever mee af te rekenen krijgt. Wat doe je als je verneemt dat je medewerker ernstig ziek is? Hoe reageer je? Wat kan je voor hem of haar doen?

Toon empathie, maar denk ook praktisch

Een kankerdiagnose slaat in als een bom. Het nieuws komt emotioneel hard aan. Niet alleen voor de betrokken werknemer. Ook collega’s reageren verontwaardigd en vol ongeloof. Als werkgever vorm je hierop geen uitzondering.

Daarom zal je eerste reactie steeds empathisch zijn. Je wil iets doen om die persoon te helpen. Maar wat? En hoe? Op deze twee laatste vragen wil kankerenwerk.be inspelen. De website biedt een antwoord op een aantal erg praktische vragen en is opgebouwd rond vier verschillende, chronologisch geordende situaties:

  1. Melding van de ziekte: je hebt net vernomen dat je werknemer uitvalt door kanker.
  2. Afwezig op het werk: je werknemer zit thuis of is in het ziekenhuis voor behandeling.
  3. Hervatting van het werk: je werknemer wil het werk hervatten.
  4. Weer uitval of slechte vooruitzichten: je werknemer valt terug uit of krijgt een slechte prognose.

KanS-project

De website is ontwikkeld binnen het kader van het KanS-project. KanS staat voor ‘KankerSupport op het werk'. Het is een initiatief van de KU Leuven in samenwerking met Kom op tegen Kanker. Het doel is op een laagdrempelige manier informatie verstrekken aan kmo-werkgevers die geconfronteerd worden met kanker binnen hun bedrijf.