My Liantis

Welzijn op het werk 12 april 2019

Nieuwe overheidswebsite in de strijd tegen burn-out

Minister van Sociale Zaken Maggie De Block lanceerde begin april de website stressburnout.belgie.be. Op deze website vinden werknemers én ondernemers de antwoorden op alle mogelijke vragen rond burn-out en stress. De website kadert in een bredere reeks maatregelen van de overheid.

Burn-out en stress

Tienduizenden werknemers en zelfstandige ondernemers in ons land hebben momenteel te maken met een burn-out. De website stressburnout.belgie.be wil daarom het antwoord bieden op vragen zoals:

  • Wat kan je doen om je lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn te verbeteren?
  • Hoe herken je of een collega burn-outsymptomen vertoont en hoe kan je hem of haar ondersteunen?
  • Bij welke instanties kan je terecht voor ondersteuning?
  • Wat kan je als werkgever doen om burn-out te voorkomen of werknemers na burn-out opnieuw te integreren op de werkvloer?
  • Welke financiële tussenkomsten kan je krijgen van je ziekenfonds?

Daarnaast vind je er heel wat videogetuigenissen van zaakvoerders, werknemers en hulpverleners.

Uiteenlopende maatregelen

De website kadert in een bredere reeks maatregelen van de overheid. Zo kregen 12 pilootprojecten in januari van dit jaar financiële steun in het kader van een geïntegreerd preventiebeleid tegen burn-out.

Eén van de goedgekeurde projecten is ‘De Veerkrachtige Zelfstandige’. Met dit initiatief willen Liantis, zelfstandigenorganisatie UNIZO en opleidingsinstelling Integraal zoveel mogelijk zelfstandige ondernemers ondersteunen en versterken om stress en burn-out te voorkomen en te bestrijden. In een interview verduidelijken Philip Van Eeckhoute (Liantis) en Danny Van Assche (UNIZO) de motieven van het pilootprojecten.