My Liantis

Persbericht 10 april 2021

Nieuwe zelfstandigen starten vaker eerst in bijberoep door onzekerheid coronacrisis

In het eerste kwartaal van dit jaar startte 38% van alle nieuwe zelfstandigen in bijberoep. Dat is een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstengroep Liantis, waar meer dan 211.000 zelfstandige ondernemers aangesloten zijn. De top 3 populairste activiteiten voor starters: bouwrestaurateur, consulent en zelfstandig metselaar. In totaal waren er 8% minder starters in de eerste drie maanden van dit jaar dan in 2020.

Vooral in bijberoep

Elk jaar starten ongeveer 24.000 zelfstandige ondernemers via het sociaal verzekeringsfonds van hr-dienstengroep Liantis. Liantis analyseerde de eigen starterscijfers van het eerste kwartaal 2021 (januari – februari – maart) en kwam tot enkele opvallende vaststellingen.

In het eerste kwartaal van 2021 startten er in totaal 8% minder zelfstandigen dan in het eerste kwartaal van 2020. Opmerkelijk: in 2021 startte 38% van de ondernemers in bijberoep. In 2020 was dat een pak minder met maar 30%. Het aandeel van de startende zelfstandigen die kiezen voor hoofdberoep was wel nog steeds hoog met 56% in 2021, ten opzichte van 63% in het eerste kwartaal van 2020.

“Op zich is het niet vreemd dat mensen wat voorzichtiger zijn in een crisisperiode en wat aarzelen om de zekerheid van een job als werknemer te snel op te geven voor een avontuur als zelfstandige. Dat kan verklaren waarom meer mensen eerst als bijberoep starten om de markt te verkennen en toch nog een terugvalbasis te hebben”, vertelt Karel Van den Eynde van het kenniscentrum bij Liantis.

Weinig horeca-starters

De aanslepende sluiting in de horecasector heeft natuurlijk ook haar impact op de startende zelfstandigen. Zo zijn er in de top-5 van de gekozen beroepen geen horecaberoepen te zien.

“In het eerste kwartaal van 2020 stonden ‘restauranthouder’ en ‘café-uitbater’ nog op plaats 4 en 5 bij de gekozen beroepsgroepen. Maar nu zijn ze zelfs niet te bespeuren in de top 10. Mensen kozen ook op dat vlak duidelijk voor zekerheid en wilden niet starten in een sector die mogelijk noodgedwongen nog enkele maanden dicht blijft. Al mogen we niet veralgemenen: er zijn nog steeds honderden ondernemers die bewust kiezen voor horeca en hopen op betere tijden”, aldus Karel Van den Eynde. “De bouw blijft dan weer aantrekkelijk voor beginnende ondernemers. Dat was ook zo in het eerste kwartaal van 2020.”

Top 5 beroepen bij starters (eerste kwartaal 2021):

  1. Restaurateur van gebouwen
  2. Consulent
  3. Metselaar
  4. Voeger
  5. Verkoper algemene voeding

Student-zelfstandigen: opvallende stijging

Terwijl de statuten van ‘zelfstandig helper’ en ‘meewerkende echtgenoot’ met respectievelijk 34% en 25% duidelijk minder populair zijn, is er wel een opvallende en duidelijke stijger bij de statuten in het eerste kwartaal van 2021: de student-zelfstandige. Hun aantal steeg met maar liefst 14% ten opzichte van het eerste kwartaal 2020.

“Het is een mooie manier voor studenten om het ondernemerschap te ontdekken. Bovendien betalen ze geen of beperkte sociale bijdragen, afhankelijk van hun inkomen. We merken al langer dat het statuut aan populariteit wint, maar we zijn blij dat die trend zich ook verderzet in 2021”, besluit Karel Van den Eynde. “Het is goed voor de dynamiek in onze maatschappij dat steeds meer jongeren ondernemerschap als een positieve loopbaankeuze zien. Ondernemerschap creëert welvaart voor de hele samenleving. We zullen voor de heropbouw na de crisis dit ondernemerschap nog hard nodig hebben.”