Tools & resources
Start vandaag nog als zelfstandige via het online ondernemingsloket van Liantis
Heb je er altijd al van gedroomd je eigen zaak te starten? Ontdek onze gratis startersreeks.
Sluit je vandaag nog aan bij het Sociaal Verzekeringsfonds
Sluit je vandaag nog aan bij het sociaal Verzekeringsfonds
Ready, set, go!
Zoek snel de NACE-cijfercode op van de activiteiten die je als ondernemer uitoefent.
Nooit meer een belangrijke deadline missen? Behoud een klare kijk op je hr en administratie met de Liantis kmo-kalender.
Een podcast van Liantis voor accountants
Meest gezocht
Recent werden twee Koninklijke Besluiten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad ter uitvoering van het stelsel van de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen. We leggen je in dit artikel onder andere nog eens uit wie recht heeft op deze maatregelen en welke stappen werknemers moeten nemen om hiervan gebruik te maken.
In een eerder nieuwsbericht informeerden we je dat de inzetbaarheidsbevorderende maatregelen, die in het leven werden geroepen in het kader van de arbeidsdeal, binnenkort uitvoerbaar zouden zijn.
Intussen werden de maatregelen concreet gemaakt en werden de twee vereiste Koninklijke Besluiten (KB) omtrent de terugbetaling door de RVA en de doorstorting door de RSZ aan de RVA gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Beide KB’s treden uiterlijk op 1 april 2025 in werking.
Elke werknemer die ontslagen is met een opzegtermijn of- vergoeding van minstens 30 weken heeft het recht om inzetbaarheidsbevorderende maatregelen te volgen. De werknemer heeft vanaf het begin van de opzegtermijn het recht om afwezig te zijn van het werk met het behoud van loon om inzetbaarheidsbevorderende maatregelen te volgen.
Er is een klein verschil wanneer de werknemer wordt ontslagen door middel van het betalen van een verbrekingsvergoeding. De werknemer is in dat geval verplicht om beschikbaar te blijven om de maatregelen te volgen. Deze verplichting vervalt wanneer de werknemer een nieuwe beroepsactiviteit heeft.
Een werknemer heeft recht om maatregelen ter waarde van maximum 1800 euro te volgen. Dit bedrag is dus onafhankelijk van het loon en de patronale bijdragen en wordt jaarlijks geïndexeerd. Op die manier worden werknemers die minder verdienen niet benadeeld.
Werknemers die van de maatregelen en dus van het budget gebruik willen maken, zullen een aanvraag bij de RVA moeten indienen. Wie het budget voorfinanciert, kan de terugbetaling aanvragen bij de RVA. Zowel de werkgever, de werknemer zelf of een professionele dienstverlener kan het budget voorfinancieren.
Wanneer aan de vereiste wettelijke voorwaarden is voldaan, wordt het voorgeschoten budget terugbetaald. Een KB van 12 juni 2024 legt de modaliteiten, procedures en termijnen voor terugbetaling door de RVA vast.
De terugbetaling wordt gefinancierd door de werkgeversbijdragen op een deel van de opzegtermijn-/ vergoeding. Het gaat dan om het theoretisch deel van de opzeggingstermijn dat meer dan 2/3 van de totale termijn bedraagt, met een minimum van 26 weken of om de daarmee overeenstemmende opzeggingsvergoeding. Voor werknemers die hun opzeggingstermijn presteren en in aanmerking komen voor inzetbaarheidsbevorderende maatregelen, worden de werkgeversbijdragen vanaf het begin van de opzeggingstermijn afgetrokken.
De RSZ int deze bijdragen en stort ze door aan de RVA. De modaliteiten hiervoor werden vastgelegd in een KB van 12 juni 2024. Er is geen meerkost voor de werkgever.
De maatregelen vormen een aanvulling op het algemeen outplacementaanbod.
Het gaat om elke interventie die:
Voorbeelden van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen zijn:
Werknemers die ontslagen worden in het kader van een herstructurering en werknemers die een transitietraject volgen, kunnen geen aanspraak maken op het volgen van inzetbaarheidsbevorderende maatregelen.