My Liantis

Welzijn op het werk 19 juni 2018

OiRA Podiumkunsten gelanceerd

De FOD Werkgelegenheid (Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg) lanceerde, in samenwerking met de Belgische afdeling van het EU-OSHA, een gratis risicoanalyse-instrument voor de sector van de podiumkunsten.

Met deze gratis online tool kunnen podiumorganisaties (productiegezelschappen, locaties ...) op een eenvoudige manier aan een veilige werkomgeving bouwen. De OiRA podiumkunsten houdt rekening met enkele specifieke kenmerken van de sector, zoals de podiumomgeving, werken met rekwisieten, kostuums, maquillage en pruiken, verzorgen van special effects (rookkanon, wapens, roken op de scene ...), de organisatie van repetities, omgaan met publiek, inschakelen van figuranten, enzovoort. De tool zit boordevol praktische tips en reikt de gebruiker een doelgerichte actielijst. Hiermee kan hij concreet aan de slag.

De eerste OiRA-tool (Online Interactive Risk Assesment) in België kwam er voor de kappersbranche. Daarna volgden nog verschillende andere sectoren, respectievelijk hout, bouw, horeca, schoonmaak en bakkers.

Bron: BeSWIC - OiRA tool voor podiumkunsten