Omschakeling naar het winteruur: wat met nachtwerk?

Tijdens de nacht van 26 op 27 oktober schakelen we over op het winteruur. We draaien dus alle klokken een uur terug en 3 uur wordt plots 2 uur. Medewerkers die nachtdienst hebben, moeten dus een uur extra werken. Moet jij ze als werkgever betalen voor dat bijkomend uur?

2 minuten leestijd Verloning personeel 04 oktober 2024

Ploegenarbeid

De gevolgen van het winteruur op het loon van werknemers die in ploegen werken - en niet forfaitair per maand betaald worden -  liggen vast in de NAR-cao nr. 30:

  • De werknemer die bij de omschakeling naar het zomeruur ook in de nachtploeg werkte, ontvangt nu het loon voor 8 werkuren, ook al presteert hij er eigenlijk 9. De werkgever betaalde aan deze werknemer tijdens de nacht van de omschakeling naar het zomeruur het loon voor 8 arbeidsuren, hoewel de werknemer toen slechts 7 uren presteerde.
  • De werknemer die enkel ’s nachts werkt bij de omschakeling naar het winteruur, en dus niet bij de omschakeling naar het zomeruur, ontvangt nu het loon voor 9 uren. Deze werknemer ontvangt dus het loon voor de effectief gewerkte uren.

Geen ploegenarbeid

De werknemers die niet in ploegen werken, vallen niet onder het toepassingsgebied van de NAR-cao nr. 30. Deze werknemers ontvangen het loon volgens hun werkelijke prestaties.

Voorbeeld

Een werknemer werkt in de nacht van 26 op 27 oktober van 22 tot 6 uur.

Ploegenarbeid
(NAR-cao nr. 30)

Zomeruur én winteruur

Enkel zomeruur

Enkel winteruur

Telkens loon voor 8 uren

 

Loon voor 8 uren

Loon voor 9 uren

Geen ploegenarbeid

Zomeruur

Winteruur

Loon voor 7 uren

Loon voor 9 uren

Relevante artikels

Lees zeker ook ...