Omzetverlies door nieuwe maatregelen? Deze steunmaatregelen blijven van kracht

Cafés en restaurants moeten sinds maandag 19 oktober tijdelijk de deuren sluiten in een poging om de coronabesmettingen in te dijken. Mogelijk heeft deze beslissing ook impact op jouw onderneming en ondervind je omzetverlies of hinder, hoewel je niet verplicht moet sluiten. Gelukkig bestaan er heel wat steunmaatregelen waar je in dat geval een beroep op kan doen.

3 minuten leestijd Sociaal statuut 19 oktober 2020

Relance-overbruggingsrecht

Moet je momenteel niet verplicht sluiten, maar was je in de vorige lockdown (minstens tot 3 mei) wel verplicht gesloten? En ondervind je minstens 10% omzetverlies? Dan kan je nog tot het einde van dit jaar een beroep doen op het relance-overbruggingsrecht. Daarnaast blijft ook het klassiek overbruggingsrecht mogelijk wanneer je je activiteit door omstandigheden een tijdlang of misschien zelfs definitief moet stopzetten.  

Dubbel overbruggingsrecht

Horecazaken die verplicht gesloten moeten blijven vanaf 19 oktober, kunnen een beroep doen op dubbel overbruggingsrecht (2.583,38 euro per maand zonder gezinslast, of 3.228,2 euro met gezinslast).

Naar verluidt zou dit dubbel overbruggingsrecht ook voorzien worden voor pakweg brouwers die enkel leveren aan horecazaken en door de opgelegde sluiting dus rechtstreeks getroffen worden. Daarnaast zou het dubbel overbruggingsrecht er ook kunnen komen voor de evenementen- en cultuursector en bijvoorbeeld foorkramers. Toch is het nog even wachten op de bevestiging van dit nieuws.

Uitstel of vrijstelling sociale bijdragen

Mogelijk kom je als zelfstandige ondernemer ook in aanmerking voor de vrijstelling van je sociale bijdragen. Daarnaast verlengde de overheid de mogelijkheid om ook in de laatste kwartalen van dit jaar betalingsuitstel aan te vragen voor je sociale bijdragen. Belangrijk: het uitstel betekent dat je de sociale bijdragen volgend jaar nog zal moeten betalen.

Uiteraard kan je ook steeds een aanvraag tot vermindering van je voorlopige bijdragen doen.

Heb je ook medewerkers in dienst?

Als je onderneming moeilijkheden ondervindt en je ook medewerkers in dienst hebt, zijn er ook nog andere steunmaatregelen waar je een beroep op kan doen. Zo blijft het voor heel wat sectoren mogelijk om op een zeer makkelijke manier tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te roepen voor je medewerkers. Bekijk hier of jouw sector op de lijst staat.

Verdere onderhandelingen

Naast de horecasector staan ook heel wat andere sectororganisaties en zelfstandigenorganisaties - zoals UNIZO - in nauw contact met de overheid en de bevoegde ministers. Mogelijk volgen er dus nog steunmaatregelen voor andere getroffen sectoren. We houden je hiervan op de hoogte.

Cafés en restaurants: aparte steunmaatregelen

Alle cafés en restaurants in ons land zijn sinds maandag 19 oktober voor vier weken verplicht gesloten. Voor hen voorzag de overheid meteen specifieke steunmaatregelen waar ze een beroep op kunnen doen om deze moeilijke periode te overbruggen. Er bestaan maatregelen voor alle getroffen horecaondernemers, en ook specifieke maatregelen voor zij die medewerkers inschakelen.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...