Ondanks coronacrisis: zelfstandige ondernemers investeerden in aanvullend pensioen

Zelfs in het coronajaar 2020 investeerden zelfstandige ondernemers bijna evenveel in hun aanvullend pensioen als in 2019. Dat blijkt uit gegevens van hr-dienstengroep Liantis: marktleider voor het Vrij Aanvullend Pensioen (VAP) onder de socialeverzekeringsfondsen. “Het blijft natuurlijk fiscaal interessant om dit – ondanks de crisistijd – te blijven doen.”

2 minuten leestijd Persbericht 25 januari 2021

Aanvullend pensioen in coronatijden

Zelfs in coronatijden hebben ondernemers toch nog steeds goed geïnvesteerd in hun aanvullend pensioen. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstengroep Liantis bij iets meer dan 46.000 klanten-ondernemers. “We zien dat het aantal geïnde premies, ondanks de coronacrisis, ongeveer gelijk gebleven is in 2020 als we vergelijken met 2019”, aldus Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij Liantis.

Goede zaak

Dat ondernemers zelfs in moeilijke tijden het belang inzien van een aanvullend pensioen, is volgens Liantis een goede zaak. “Heel wat zelfstandige ondernemers in dit land genieten een relatief laag wettelijk minimumpensioen dus een bijkomend appeltje voor de dorst is dus zeker geen overbodige luxe. Er bestaan heel wat mogelijkheden om dit te doen, al is en blijft het Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen (SVAP) een zeer interessante keuze. Met een Sociaal VAP doet een zelfstandige ondernemer niet enkel aan pensioenopbouw. Het biedt ook extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid of ernstige ziekte”, aldus Jannick Beyens, expert aanvullende pensioenen bij hr-dienstengroep Liantis.

Fiscaal interessant

“Daarnaast zijn de bijdragen voor het Sociaal VAPZ aftrekbaar als beroepskost.  Dus, het netto belastbaar inkomen daalt, waardoor de zelfstandige minder sociale bijdragen betaalt. Vermoedelijk is dit ook de reden waarom heel wat zelfstandigen zijn blijven storten, ook tijdens het moeilijke jaar 2020”, vertelt Jannick Beyens.

“Maar belangrijk: we vermoeden dat diegene die voor de crisis al bijdragen stortten voor hun aanvullend pensioen sowieso al wat kapitaalkrachtiger waren. Hoewel de bijdragen relatief beperkt zijn bij bijvoorbeeld een SVAPZ met maximaal 9,40% van het netto belastbare inkomen met een maximum van 3.800,01 euro in 2021, moet je er natuurlijk wel de liquiditeiten voor hebben. En dat is niet voor elke ondernemer het geval tijdens de coronacrisis.”

2021

Liantis roept ondernemers op om – ondanks de aanhoudende crisis – zeker ook in 2021 oog te hebben voor het aanvullend pensioen. “We blijven ondernemers adviseren en informeren over hun sociaal statuut en waar ze recht op hebben in ruil voor de sociale bijdragen die ze elk kwartaal betalen. Maar daarnaast willen we hen zeker ook informeren hoe ze dat statuut kunnen optimaliseren en zo zorgen voor een beter pensioen en een betere sociale bescherming. In 2021 zullen we hen dus blijven oproepen om – indien mogelijk – te investeren in hun aanvullend pensioen.”