Ontslagbrief moet toch niet vroeger op de post

Door een wijziging van het begrip 'werkdag' in het Burgerlijk Wetboek, was er de afgelopen maanden wat commotie ontstaan. Want deze verandering had ook een grote impact op de ontslagprocedure. Een aangetekende opzeggingsbrief moest plots een dag vroeger op de post. Een nieuwe wet die op 22 december 2022 gestemd werd, doet dit nu teniet waardoor de regels rond ontslag dezelfde blijven.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 21 december 2022

Even verwarring

Bij ontslag is het zo dat een werkgever of werknemer dit kan doen door een aangetekende opzeggingsbrief te versturen. Maar een wijziging in ons Burgerlijk Wetboek, gepubliceerd op 1 juli in het Belgisch Staatsblad, stelde plots – tot verrassing van heel wat juristen en hr-medewerkers – dat een zaterdag niet meer als werkdag gold. Die wetswijziging had rechtstreeks impact op de regels rond opzegging via aangetekende brief. “Hierdoor moest de dag van het verzenden van de aangetekende brief uiterlijk op dinsdag vallen, om de opzeggingstermijn op de maandag van de daaropvolgende week te kunnen laten starten”, aldus Matthias Debruyckere. “Een niet onbelangrijke verandering.”


Wetswijziging om dit recht te zetten

Om deze situatie recht te zetten, kwam er op vraag van de Nationale Arbeidsraad een wetsvoorstel waardoor de zaterdag toch weer als werkdag beschouwd wordt. Dit wetsvoorstel is op donderdag 22 december 2022 goedgekeurd in de plenaire vergadering van de kamer. Dat wil dus zeggen dat een aangetekende opzeggingsbrief nog steeds op woensdag ten laatste moet verstuurd worden om de opzeggingstermijn de daaropvolgende maandag te laten starten. Als dit wetsvoorstel er niet gekomen was, dan zou de aangetekende opzeggingsbrief vanaf 1 januari 2023 uiterlijk op dinsdag verstuurd moeten zijn.

Relevante artikels

Lees zeker ook ...