Ook in Brussel kies je nu je kinderbijslagfonds zelf

Alle kinderen in ons land hebben recht op kinderbijslag (soms ook kindergeld genoemd). In Vlaanderen spreken we van het Groeipakket, in Brussel en Wallonië van Kinderbijslag. Op welke bedragen jij en je werknemers recht hebben, is dus afhankelijk van waar je woont. Tot voor kort kon je enkel in Vlaanderen en Wallonië kiezen welk kinderbijslagfonds de kinderbijslag mag uitbetalen. Nu is dat ook in Brussel het geval.

2 minuten leestijd Personeelsbeleid 01 maart 2022

Wat is kinderbijslag?

Kinderbijslag (of in Vlaanderen het Groeipakket) is een sociale uitkering waarop kinderen die in Wallonië of Brussel wonen, recht hebben. Kinderbijslag bestaat uit een combinatie van het kraamgeld (een eenmalige geboortepremie) en een maandelijks basisbedrag aangevuld met toeslagen.

Vrije keuze kinderbijslagfonds

In Vlaanderen en Wallonië konden jij en je werknemers eerder zelf kiezen via welk kinderbijslagfonds je de kinderbijslag ontvangt. Sinds 1 januari 2022 is dit in Brussel ook mogelijk. Elk gezin kan vanaf nu veranderen naar een kinderbijslagfonds naar keuze op voorwaarde dat ze minimum 2 jaar aangesloten zijn bij hun huidige fonds.

Nieuw basisbedrag kinderbijslag

Het basisbedrag is afhankelijk van de gezinssituatie en de geboortedatum van de kinderen. Maar ook de woonplaats speelt dus een rol.

In Brussel en Wallonië indexeren de bedragen vanaf 3 maart 2022 omdat de spilindex overschreden is. In Vlaanderen volgen de bedragen de spilindex niet. Deze bedragen zullen pas in september opnieuw verhoogd worden.

Dit zijn de Brusselse bedragen na de indexering van 3 maart 2022:

Leeftijd Geboren na 1 januari 2020*
0 tot 11 jaar  162,36 euro per maand
12 tot 17 jaar  173,18 euro per maand
18 tot 24 jaar (kind volgt geen hoger onderwijs) 173,18 euro per maand

18 tot 24 jaar (kind volgt hoger onderwijs)

184,01 euro per maand
Uitzondering! Gezinnen met slechts 1 kind en een inkomen van meer dan 31.620 euro bruto per jaar, ongeacht de leeftijd.  162,36 euro per maand

* Voor kinderen geboren vóór 1 januari 2020 worden de hierboven vermelde bedragen verminderd met het vaste bedrag van 10,82 euro.

Meer weten over kinderbijslag of wil je dit graag ontvangen via Kidslife? 

Ga naar Kidslife

Relevante artikels

Lees zeker ook ...