My Liantis

Personeelsbeleid 24 maart 2021

Opvang kinderen: wat met de personeelsbezetting in je organisatie?

Het Overlegcomité van woensdag 24 maart 2021 besliste om de week voor de paasvakantie, vanaf maandag 29 maart 2021, lagere en secundaire scholen te sluiten. Enkel voor examens kunnen er uitzonderingen zijn. Hierdoor moeten veel werknemers plots de opvang van hun kinderen op zich nemen, wat de planning voor werkgevers serieus in de war kan sturen. Maar wat zijn de mogelijkheden om dit samen aan te pakken? We zetten alles voor jou als werkgever op een rijtje.

Nieuwe beslissing

Omdat de coronacijfers de slechte richting uitgaan, kwam het Overlegcomité op woensdag 24 maart 2021 vervroegd samen om enkele nieuwe beslissingen te nemen. Een van de verstrengingen is het sluiten van lagere scholen en secundaire scholen, een week voor de paasvakantie (van 29 maart 2021 tot en met 2 april 2021).

Tijdelijke werkloosheid

In dit specifieke geval kunnen werknemers tijdelijke werkloosheid aanvragen voor de opvang van hun minderjarige kinderen die normaal gezien fysiek naar school zouden gaan. Je medewerker ontvangt voor die dagen dan een werkloosheidsuitkering. Belangrijk: als werkgever kan je dit niet weigeren.

Bovendien besliste de overheid ook al om bij de annulatie van jeugdkampen in de paasvakantie tijdelijke werkloosheid ‘opvang kind’ te aanvaarden.

Goede dialoog

Hoewel tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een evidente oplossing lijkt om die extra dagen voor de paasvakantie te overbruggen, is het daarom niet altijd de ideale optie. Als werkgever kan je bijvoorbeeld in de problemen komen op het vlak van personeelsbezetting wanneer te veel medewerkers van het stelsel willen gebruikmaken. Werknemers boeten dan weer in op hun loon en verliezen mogelijke voordelen zoals maaltijd- of ecocheques wanneer ze tijdelijk werkloos zijn.

Mogelijk kunnen zaken zoals het ruilen van shifts, een tijdelijk ander uurrooster of tijdelijk deeltijds werk voor een betere oplossing voor beide partijen zorgen. Ga dus zeker in overleg. We hebben diverse andere mogelijkheden voor jou opgelijst op deze pagina.