My Liantis

Sociaal statuut 03 juli 2020

Ouderschapsverlof voor zelfstandigen: verlengd tot september én hoger bedrag

Zelfstandigen die hun activiteiten in juli en/of augustus 2020 verminderen om voor hun kind(eren) te zorgen, kunnen rekenen op een ouderschapsuitkering van 532,24 euro per maand. Daarvan was je al op de hoogte. De regering verlengt dit ouderschapsverlof nu tot eind september 2020 én verhoogt het bedrag voor bepaalde gezinnen.

Hogere uitkering voor bepaalde gezinnen

Naast de verlenging van het ouderschapsverlof voor zelfstandigen, stijgt ook het bedrag van de uitkering. De verhoging geldt vanaf 1 juli 2020 voor eenoudergezinnen en gezinnen met een kind met een beperking.

  • Woon je uitsluitend samen met één of meerdere kinderen en heb je minstens één van hen fiscaal ten laste? Dan wordt het bedrag vanaf 1 juli 2020 opgetrokken van 875 euro naar 1.050 euro per maand.
  • Ben je ouder van een kind met een beperking? Dan bedraagt de uitkering vanaf 1 juli 2020 638,69 euro.

Lees meer over de ouderschapsuitkering en de aanvraagprocedure.

Is het ouderschapsverlof ook de voordeligste optie voor jou?

Het bedrag van de ouderschapsuitkering ligt lager dan het bedrag van het overbruggingsrecht of de relance-uitkering. Daarom zal de ouderschapsuitkering niet altijd de meest voordelige optie zijn. Je bekijkt de situatie dus het best maand per maand samen met je boekhouder. Ons overzicht helpt je alvast op weg.

Raadpleeg het overzicht.