My Liantis

Sociaal statuut 26 april 2020

Het overbruggingsrecht wordt verlengd tot 31 mei 2020 en automatisch uitbetaald

Het coronacrisis-overbruggingsrecht werd verlengd tot 31 mei 2020. Vroeg je het overbruggingsrecht al aan voor de maanden maart en/of april? Dan ontvang je automatisch de overbruggingsuitkering voor de maand mei.

Hieronder vind je informatie over:

 • Hoe we de automatische toekenning praktisch regelen.
 • Bij verplichte sluiting:
  • Wie is in mei verplicht gesloten?
  • Wat moet je doen wanneer je niet meer verplicht gesloten bent?
 • Bij vrijwillige sluiting: wat als je in mei geen zeven dagen vrijwillig sluit?

Hoe pakken we de automatische toekenning praktisch aan?

Ten laatste op vrijdag 15 mei 2020 ontvang je van Liantis een e-mail. Die e-mail is de bevestiging dat je recht hebt op het overbruggingsrecht voor de maand mei. Klopt dat niet, omdat je bijvoorbeeld niet meer verplicht gesloten bent of omdat je in de loop van mei geen zeven opeenvolgende dagen sluit, dan leggen we je hieronder uit wat je moet doen.

De overbruggingsuitkering voor de maand mei zal op woensdag 3 juni 2020 worden uitbetaald. Ter herinnering: de overbruggingsuitkering voor de maand april zal op woensdag 6 mei 2020 worden uitbetaald.

(Gedeeltelijk) verplicht gesloten?

Kijk naar de regels die tot en met 3 mei 2020 gelden

Tot en met zondag 3 mei 2020 blijven de huidige strenge sluitingsregels gelden. Daarom: was je in april verplicht gesloten, dan heb je ook voor de maand mei automatisch recht op het overbruggingsrecht. Want het volstaat dat je minstens één kalenderdag (gedeeltelijk) verplicht gesloten was, om automatisch voor de volledige maand recht te hebben op een overbruggingsuitkering.

Je hoeft dus geen rekening te houden met de exitstrategie voor het overbruggingsrecht. Zelfs al mag je op 4, 11 of 18 mei 2020 opnieuw openen, het volstaat dat je van 1 tot en met 3 mei 2020 nog verplicht gesloten was om ook in mei automatisch recht te hebben op de uitkering.

Alleen voor krantenwinkels, tuincentra en doe-het-zelfzaken veranderde iets:

 • Krantenwinkels waren alleen in maart één dag verplicht gesloten. Baat je een krantenwinkel uit? Dan heb je voor de maanden april en mei recht op de overbruggingsuitkering op voorwaarde dat je telkens minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen vrijwillig sluit.
 • Tuincentra en doe-het-zelfzaken mogen sinds 17 april 2020 opnieuw openen. Baat je een tuincentrum of doe-het-zelfzaak uit, dan heb je in april nog automatisch recht op het overbruggingsrecht. Voor de maand mei heb je alleen recht op de uitkering op voorwaarde dat je in de loop van mei minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen sluit.

Baat je een andere (gedeeltelijk) vandaag verplicht gesloten winkel of horecazaak uit, of ben je actief in de bouwsector (inclusief elektriciens), dan heb je ook voor de maand mei automatisch recht op de overbruggingsuitkering. Dat geldt dus ook voor de stoffen- en garenwinkels die vanaf maandag 4 mei 2020 opnieuw mogen openen.

Praktische richtlijnen voor uitbaters van tuincentra, doe-het-zelfzaken en krantenwinkels die in mei niet meer verplicht gesloten zijn

Omdat je niet langer verplicht gesloten bent, heb je voor de maand mei alleen recht op de overbruggingsuitkering op voorwaarde dat je in de loop van de maand mei minstens zeven opeenvolgende dagen sluit. Toch zal ook jij ten laatste op 15 mei 2020 een e-mail ontvangen met de melding dat je recht hebt op de overbruggingsuitkering. Klopt dat niet, omdat je geen zeven dagen meer sluit, dan moet je dat onmiddellijk na de ontvangst van die e-mail laten weten. 

Praktisch, wat doe je?

In de e-mail zullen richtlijnen staan over de manier waarop je ons over jouw persoonlijke situatie kan informeren. We zullen je drie mogelijkheden bieden:

 1. Je bent niet meer verplicht gesloten, maar in de loop van de maand mei sluit je vrijwillig minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen: je behoudt het overbruggingsrecht voor de maand mei.
 2. Je bent niet meer verplicht gesloten en je sluit niet vrijwillig in mei: je hebt voor de maand mei geen recht meer op een overbruggingsuitkering.
 3. Omdat ook wie wél nog verplicht gesloten is deze e-mail zal ontvangen, zal ook een derde optie worden vermeld: je bent nog altijd verplicht gesloten, je behoudt het overbruggingsrecht voor de maand mei.

Belangrijk: wacht onze beslissing af om Liantis te informeren. We vragen je met aandrang nog geen contact met ons op te nemen, niet te bellen en niet te e-mailen. Daardoor kunnen we sneller en efficiënter werken, fouten vermijden en de uitkeringen snel en vlot uitbetalen aan wie er recht op heeft.

Voor alle andere vragen blijven we natuurlijk beschikbaar en kan je steeds bij je persoonlijke klantenadviseur terecht.

Vrijwillig gesloten? Wat als je in mei niet meer sluit?

Ben je niet (gedeeltelijk) verplicht gesloten? Dan heb je ook voor de maand mei recht op de overbruggingsuitkering, op voorwaarde dat je minstens zeven opeenvolgende kalenderdagen vrijwillig je activiteiten onderbreekt.

Ook jij ontvangt ten laatste op vrijdag 15 mei 2020 een e-mail waarin we je automatisch het overbruggingsrecht voor de maand mei toekennen.

Maar wanneer je besliste om in mei géén zeven opeenvolgende kalenderdagen te sluiten, dan heb je geen recht meer op de uitkering. In de e-mail die je van ons zal ontvangen, zullen richtlijnen staan over de manier waarop je ons dat kan laten weten.